Gemeenten krijgen voorlichting over arbo-risico’s

0

Houden gemeenten, provincies en waterschappen in de voorbereiding van bouwprojecten al rekening met risico’s voor werknemers, dan kunnen ongelukken worden voorkomen tijdens de uitvoering van deze projecten. De Arbeidsinspectie gaat hierover een voorlichting organiseren voor decentrale overheden.

Tijdens deze sessies gaan inspecteurs van de Arbeidsinspectie beleidsambtenaren bijpraten over hun verplichtingen in de Arbo-wet als opdrachtgever van projecten voor wegenbouw, bestrating, graafwerk of sanering van verontreinigde grond.

Doel voorlichting

Een gemeente wil bijvoorbeeld regelmatig dat bij wegwerkzaamheden de weg beschikbaar blijft voor doorgaand verkeer. Met het risico dat de wegwerker wordt aangereden. Ook worden werknemers bij grondwerkzaamheden regelmatig blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, omdat er geen vooronderzoek is gedaan naar mogelijke bodemverontreiniging. Zij hoopt deze doelen te behalen door een voorlichting te organiseren op diverse plekken.

De Arbo-wet richt zich op werkgevers en werknemers, maar bevat ook regels voor de opdrachtgever van bouwprojecten. Decentrale overheden, die vaak opdrachtgever zijn van bouwprojecten, kennen niet altijd hun verplichtingen. Ook houden opdrachtgevers in de voorbereiding nog onvoldoende of te laat rekening met hun verplichtingen voor de veiligheid en gezondheid van de uitvoerders.

Lees ook:
> Tool voor het bepalen van risico’s in het bedrijf op komst
> Nieuwe arbeidsmarkt vraagt om nieuwe arbozorgverlening

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.