Geen werkmails na 18.00 uur in Frankrijk

0

Werk je in Frankrijk in de tech- of consultancysector? Dan hoef je niet langer bang te zijn dat je s avonds nog aan het werk wordt gezet. Werkgevers en bonden hebben namelijk een verdrag gesloten dat het verboden maakt voor bedrijven in deze sectoren om werknemers na 18.00 uur via e-mail te benaderen.

Meer banen
Onder meer de Franse onderdelen van Google, Facebook. Deloitte en PwC hebben de wettelijk bindende overeenkomst ondertekend. Dit is een nieuwe stap in het plan om de werkweek in het land korter te maken. In 1999 werd de 35-urige werkweek al ingesteld, wat bedoeld was om meer banen te creëren. Nu iedereen echter een laptop, smartphone of tablet bij zich heeft, blijken veel werknemers ook buiten deze uren nog aan de slag te zijn voor de baas.

Gadgets uit!
Met de nieuwe overeenkomst wordt dat lastiger gemaakt. Werkgevers mogen niet langer buiten werktijd mailen en werknemers worden geacht om de telefoon en tablet ’s avonds uit te zetten. Uit een recent onderzoek bleek dat 39 procent van de werknemers en 77 procent van de managers hun gadgets gebruiken om ’s avonds, in het weekend en tijdens vakantie toch nog wat werk te verrichten.

Lees ook:
Overprikkeling brein door voortdurend gebruik ICT

De impact van afleidingen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.