Fraude met VCA-examen

0

De Inspectie SZW heeft eind vorig jaar en begin dit jaar enkele aanhoudingen verricht voor fraude bij VCA-examens.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieuchecklist Aannemers. VCA is bedoeld voor aannemers en werknemers die risicovolle werkzaamheden verrichten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om gevaar voor ontploffing, brand of persoonlijk letsel. De werkzaamheden vinden plaats op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. VCA is niet vastgelegd in de wet, maar een VCA-gecertificeerde aannemer voldoet aantoonbaar aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet.

De persoon die deze maand is aangehouden door de Inspectie SZW wordt ervan verdacht met de identiteit van iemand anders het examen te hebben afgelegd. De inspectiedienst vermoedt dat hij dit eerder ook al heeft gedaan. ‘Door het handelen van verdachte slagen er kandidaten voor vaktechnische examens waarvan de kandidaten de theorie waarschijnlijk niet beheersen. Dit zou kunnen leiden tot potentiële veiligheidsrisico’s voor de Nederlandse samenleving.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.