Fransen grootste pestkoppen op het werk

1

Franse werknemers pesten elkaar vergeleken met andere Europese landen het meest op het werk. Zeker een op de vijf geeft aan wel eens te worden getreiterd door naaste collega’s.

In Nederland is de sfeer op de werkvloer veel beter. Slechts 6 procent van de medewerkers in ons land wordt wel eens gepest.

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd Europees onderzoek van Effectory. De marktleider in medewerkersonderzoek ondervroeg zesduizend werknemers uit acht Europese landen naar pestgedrag op de werkvloer.

Het percentage in Nederland is volgens het onderzoek het laagste in heel Europa. Maar ook de Zweden zijn op het werk over het algemeen aardig voor elkaar. In het Scandinavische land zegt 7 procent van de werknemers wel eens te worden gepest. Spanje en Italië behoren tot de middenmoot, evenals België.

In Nederland laat het pestgedrag op het werk een dalende lijn zien. ,,Zo gaf in 2007 nog circa 10 procent van de medewerkers aan gepest te worden”, aldus directeur Guido Heezen van Effectory. Het blijft echter de vraag of de werksfeer daadwerkelijk beter is of dat minder medewerkers pestgedrag aangeven, relativeert Heezen.

Ook is het niet zo dat collega’s per definitie meer waardering krijgen in landen waar pesten weinig voorkomt. Nederland en Zweden scoren weliswaar het hoogst op de vraag of werknemers hun collega’s als plezierig ervaren (met rapportcijfers van respectievelijk 8,2 en 7,9), maar Franse en Duitse werknemers waarderen elkaar ook terwijl daar juist het meest wordt gepest. In Spanje en Italië waardeert men elkaar het minst (7,0 en 6,9).

Hetzelfde patroon is te zien als het gaat om plezier in het werk. Ook daar scoren Nederland en Zweden het hoogst (7,7 en 7,6), Frankrijk en Duitsland middelmatig en de Spanjaarden en Italianen gaan met de meeste tegenzin naar hun werk (5,8 en 6,2).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Martino Salamida op

    Klopt niets van. Volgens een belgische en de rest van de wereld onderzoek blijkt dat NEDERAND koploper is met pesten op het werk en niet FRANKRIJK. Ga maar goed googelen