FNV gaat strijd aan met werkstress

0

FNV Bondgenoten vindt dat het weer normaal moet worden dat werknemers hun taken fatsoenlijk kunnen afkrijgen.

Vooral in supermarkten, ict, vervoer en bij banken en verzekeraars moeten te veel mensen onder hoge tijdsdruk werken, zo blijkt uit een onderzoek van de vakbond.

De campagne ‘Druk de werkdruk’, die donderdag wordt afgetrapt, moet daar verandering in brengen. Werknemers kunnen meten hoe het zit met hun werkdruk en krijgen handvatten om de situatie te veranderen. Ook pleit de bond voor meer controle door de inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie. Hester Konijnenberg (FNV Bondgenoten) wijst erop dat werkstress de belangrijkste reden is voor ziekteverzuim. Te veel stress op het werk zorgt niet alleen voor persoonlijk leed, maar ook voor zo’n 4 miljard euro aan maatschappelijke kosten, stelt zij.

Praktijkvoorbeelden van werken onder druk zijn bijvoorbeeld snel een nog draaiende machine repareren om de productie niet stil te leggen, meer vakken vullen, meer ruimtes per uur schoonmaken, meer stukken vlees verwerken of nog een project erbij doen. ,,Veel mensen komen zo moe thuis van hun werk dat ze de volgende ochtend nog steeds vermoeid weer aan het werk gaan. Met alle risico’s van dien. Wij geven handvatten om de werkdruk met collega’s bespreekbaar te maken en aan te pakken. Want als mensen een behoorlijke kwaliteit kunnen leveren, dan gaan ze weer met plezier naar hun werk”, aldus Konijnenberg.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.