Extra werkdruk grootste ergernis bij collega’s van vakantievierders

1

Twee derde van de werknemers draagt het werk niet over aan collega’s wanneer zij op vakantie gaan. Daarnaast ergert bijna 40 procent zich aan de extra drukte die wordt veroorzaakt door het overnemen van werk van vakantievierende collega’s.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

De reden dat veel werknemers het werk tijdens hun vakantie niet overdragen komt vooral omdat veel werknemers er voor kiezen om op vakantie gewoon door te werken (23 procent). Een kleiner deel (14 procent) draagt het werk niet over omdat zij de kwaliteit van het overgedragen werk niet voldoende vinden. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: ‘Doorwerken tijdens de vakantie is een trend en tegenwoordig door mobiele applicaties heel goed mogelijk. Echter, geen overdracht maken omdat je je collega’s niet vertrouwt op de kwaliteit is natuurlijk geen goed teken. Het is aan leidinggevenden om daar goede afspraken over te maken.’ Bijna een derde (29 procent) vindt het voldoende om alleen een out of office aan te zetten tijdens de vakantieperiode.

Achterblijvers
Of het gebrek aan vertrouwen bij een overdracht terecht is, is een tweede. 68 Procent zegt het overgedragen werk van een collega namelijk altijd perfect af te handelen. Een op de vijf geeft aan alleen de noodzakelijke werkzaamheden over te nemen en slechts vijf procent doet het overgenomen werk met de Franse slag. Wel is de werkdruk hoger bij de achterblijvers en juist dat is iets wat ergernis veroorzaakt. Borgman: ‘Vaak wordt het werk van vakantiegaande collega’s bij slechts één collega neergelegd. Ook al is het meestal maar voor maximaal drie weken, het is toch belangrijk dat achterblijvers bij de leidinggevende duidelijk aangeven of het extra werk wel tot de mogelijkheden behoort.  In dat geval moet er worden gekeken of het werk over meer collega’s verdeeld kan worden of dat er misschien vakantiekrachten moeten worden aangenomen.’

Top 3 vakantie-ergernissen van achterblijvers

 1. Extra werkdruk door afwezige collega’s (39%)
 2. Collega’s die laat komen en vroeg gaan (31%)
 3. Zomerkleding als slippers en korte broeken (20%)

Over het onderzoek en NationaleVacaturebank.nl
Het onderzoek van NationaleVacaturebank.nl werd gehouden onder werknemers en werkgevers uit alle regio’s in Nederland. De doelgroep van NationaleVacaturebank.nl bestaat uit mensen met verschillende leeftijden, uit uiteenlopende beroepen en achtergronden. NationaleVacaturebank.nl is met een aanbod van meer dan 20.000 actuele vacatures de grootste banensite van Nederland. Momenteel staan er meer dan 800.000 CV’s in de CV-database. 47% Van de ingeschrevenen is hoger opgeleid (35% HBO en 12% universitair), 44% heeft een MBO-opleiding en 9% heeft een LBO-opleiding. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Gerard Molenkamp op

  Door tijdens je vakantie door te werken, doe je je gezin tekort en je stelt jezelf niet in staat om eens afstand te nemen en de accu lekker op te laden. Het lijkt wel cool, met je smartphone en je laptop op het strand, maar dat is het niet.

  Door alleen maar je out-of-office-reply aan te zetten en verder niets te regelen, zadel je je collega’s op met jouw problemen. Ze weten nergens van, ze kunnen nergens bij, want je had ze natuurlijk ook niet gemachtigd voor je Inbox. Maar ze kunnen wel jouw brandjes blussen.

  Maak als team of afdeling aan de hand van de vakantieplanning en functies een schema van wie wat aan wie overdraagt op hoofdlijnen. Wanneer het veel is, verdeel het dan over meerdere collega’s. Doe dat een week voor je vakantie gedetailleerd aan de hand van je takenlijst en de bijbehorende informatie. Machtig je collega(‘s) voor je Inbox, takenlijst en eventueel agenda. Plan na je vakantie een overdrachtsafspraak met je collega in en blokkeer voldoende tijd om je ingekomen mails te verwerken.

  Meer tips staan in onze nieuwsbrief van juni missing-link.nl/nieuwsbrief-2011-06

  Door je overdracht tijdig te organiseren en daar SMART afspraken over te maken voorkom je veel stress en ergernis, zowel bij jezelf, je collega’s en je gezin.

  Gerard Molenkamp
  efficiencytrainer bij Missing Link