Extra aandacht voor frauderende champignontelers

0

Veel misstanden met fraude en onderbetaling in de champignonteelt zijn voor de Arbeidsinspectie en andere instanties aanleiding om deze sector de komende tijd gezamenlijk extra onder de loep te nemen.

In het zogeheten Interventieteam champignons werken de Belastingdienst, uitkeringsinstituut UWV, Openbaar Ministerie, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), Sociale Verzekeringsbank (SVB), Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding en de Arbeidsinspectie samen.

Dat heeft de Arbeidsinspectie dinsdag bekendgemaakt. Het interventieteam richt zich op alle circa tweehonderd kwekerijen waar champignons met de hand worden geplukt.

Vorig jaar spraken inspecteurs van de Arbeidsinspectie van wantoestanden na onderzoek bij bijna honderd champignontelers. Er werd voor ruim 1,5 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd wegens illegale arbeid, het niet-betalen van belastingen en premies. Meer dan een kwart van de bedrijven had illegaal vreemdelingen in dienst. Bijna de helft van de buitenlandse krachten – veelal Polen en Bulgaren – bleek onderbetaald.

Lees ook:
> Celstraf geëist voor uitbuiting Polen in champignonkwekerij

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.