Extra aandacht voor fraude in schoonmaaksector

0

De Arbeidsinspectie gaat extra hard controleren in de schoonmaakbranche in Noord-Holland. Tot november volgend jaar wordt daar extra gelet op uitkeringsfraude, belastingontduiking, onderbetaling en illegale arbeid.

Dat heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken dinsdag bekendgemaakt. Er zijn bij de Arbeidsinspectie verschillende tips binnengekomen dat het nodige mis zou zijn in de schoonmaaksector in Noord-Holland. Ook wordt in de branche zelf geklaagd over oneerlijke concurrentie.

Vorig jaar bleek bij gerichte controles dat bijna drie op tien bezochte schoonmaakbedrijven in Noord-Holland werknemers illegaal in dienst hadden. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde in de schoonmaak van ruim 20 procent en dat is al erger ten opzichte van de meeste andere sectoren.

In de schoonmaakbranche is volgens de Arbeidsinspectie de concurrentie groot tussen bedrijven. ,,Personeel vormt de belangrijkste kostenpost. Een deel van de bedrijven probeert die kosten te drukken door bijvoorbeeld belastingfraude en illegale arbeid”, aldus de inspectiedienst.

Inspecteurs controleren zowel bij schoonmaakbedrijven zelf als bij ondernemingen die de schoonmaakdiensten inhuren. Het gaat onder meer om bedrijven die bedrijfsgebouwen schoonmaken, maar bijvoorbeeld ook treinen en om de glazenwassersbranche.

Lees ook:

en meer …

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.