Europees Hof: Piloten dwingen op 60ste te stoppen mag niet

0

Het is leeftijdsdiscriminatie om piloten te verplichten op hun 60e met werken te stoppen. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat dinsdag bepaald.

Lufthansa
Aanleiding voor de uitspraak was een Duitse zaak. Drie piloten van Lufthansa stapten naar de rechter, toen hun contract op hun 60e automatisch werd beëinigd. De Duitse rechter legde de zaak voor aan het EU-hof.

‘Nooit koppeling gemaakt tussen leeftijd en veiligheid’
In de Nederlandse cao geldt voor piloten een leeftijdsgrens van 56 jaar, aldus Evert van Zwol, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. Van Zwol verwacht niet dat de uitspraak veel effect zal hebben op de Nederlandse situatie. "Wij hebben nooit de koppeling gemaakt tussen iemands leeftijd en veiligheid.”

Vanwege doorstroming
De leeftijdsgrens van 56 jaar in Nederland heeft te maken met de doorstroming. "Op een gegeven moment is het tijd om het stokje door te geven aan de jongeren.”

Tot 65ste doorvliegen
In de Nederlandse wet staat dat verkeersvliegers tot hun 60ste actief mogen blijven, aldus een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur. Daarna mogen ze nog tot hun 65ste doorvliegen, maar alleen als ze begeleid worden door een tweede piloot die jonger is dan 60.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.