Eén op de tien gepeste werknemers pleegt zelfmoord

2

Pesten gebeurt helaas niet alleen op de basis- en middelbare school, het komt ook voor op de volwassen werkvloer. Zo worden bijvoorbeeld niet alleen leerlingen gepest, maar ook leraren. Van de Nederlandse werknemers geeft 7,8 procent aan weleens gepest te worden door collega’ s of leidinggevenden. En voor zelfs een op de tien gepeste werknemers zijn pesterijen reden voor zelfmoord.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het in de meeste gevallen gaat om incidenteel pesten. 6,6 procent van de respondenten gaf aan een enkele keer gepest te zijn. Bij 1,2 procent van de Nederlandse werknemers gaat het om hardnekkig pesten door leidinggevenden of collega’s: 0,8 procent geeft aan vaak gepest te worden en 0,3 procent zeer vaak.

‘Het pesten op de werkvloer wordt ontkend door werkgevers. Er is geen enkel bedrijf dat wil toegeven dat er gepest wordt. Want hoe ga je het bewijzen? Een werkgever gaat pas ingrijpen op het moment dat het hem veel geld kost. Het slachtoffer krijgt doorgaans de schuld’, zegt Laura Willemse, voorzitter van Stichting pesten op de werkvloer.

Wetten en regels

De wet voorziet in regels over pesten op de werkvloer. Iedere werkgever is verplicht om ‘zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden te creëren’. Dit betekent dat een werkgever verplicht is om actie te ondernemen wanneer het pesten daadwerkelijk voorkomt. Denk hierbij aan het regelen van voorlichtingen over pesten of het houden van voldoende toezicht. Ook wanneer het pesten niet intern gebeurt, maar extern (denk hierbij aan patiënten, leerlingen etc.), is de werkgever verplicht zich hiervoor in te zetten.

Dat er in de wet regels staan over pesten, wil nog niet zeggen dat een werkgever of werknemer er iets mee doet. ‘Iedereen weet ook dat je op de snelweg 120 mag rijden. Maar wanneer er geen flitspaal te zien is, rij jij dan 120? Ik niet’, aldus Willemse.

Wat kan HR?

De bedrijfscultuur is de belangrijkste factor voor het wel of niet pesten, stelt Willemse. ‘Kijk dus naar de bedrijfscultuur en zorg ervoor dat deze open gevoerd wordt. Een team waarin je gewaardeerd wordt en waar iedereen goed en open met elkaar omgaat, daar wordt iemand vaak gelijk aangesproken wanneer er gepest wordt. Daarnaast doet in 50% van de gevallen directe leidinggevenden mee aan het pesten. Als werkgever heb je dus een belangrijke functie. Zorg ervoor dat je weet waar het slachtoffer terecht kan. Hebben we een vertrouwenspersoon? Moet ik melding maken bij de ondernemingsraad? Moet ik een bedrijfsarts inschakelen?’

Wat kan je als werknemer?

Volgens Willemse is het belangrijk om een overzicht bij te houden wat er wanneer gebeurt op het moment dat er gepest wordt. Zowel voor het slachtoffer als voor de werkgever is dat belangrijk. ‘Je hebt dan namelijk een bewijslast. Hierin vermeld je met wie je gesproken hebt, bij wie je een melding hebt gemaakt en wat er tot nu toe aan gedaan is. Op het moment dat jij een aantoonbaar overzicht hebt van incidenten die vaak voorkomen, dan heb je een sterk bewijslast.’

Lees meer over:

Over Auteur

Sharon Schevers was redacteur van XpertHR Actueel. Niet alleen in tekst, maar ook door het maken van infographics behandelt zij diverse HR-onderwerpen. Sharon is momenteel niet meer werkzaam voor XpertHR Actueel.

2 reacties

 1. Gerrit Hartholt op

  Het artikel vermeld dat één op de tien gepeste werknemers zelfmoord pleegt. Dat vindt ik een verbazend cijfer, daarom ben ik dat na gaan rekenen en heb ik navraag gedaan.

  Bij circa 80.000 slachtoffers van pesten op het werk die structureel gepest worden (cijfsers TNO arbeidsmonitor), en (wellicht) 1 op de 10 die zelfmoord pleegt, dan praat je over 8.000 zelfmoorden t.g.v. pesten op het werk. Een aantal wat ik niet geloof, zeker in relatie tot de in totaal 1.500 tot 1.800 zelfmoorden jaarlijks in Nederland.

  Navraag bij TNO leerde mij dat TNO inschat dat er circa 1 à 2 op de 1.000 gepeste werknemers zelfmoord pleegt. Bij circa 80.000 slachtoffers van pesten op het werk en aldus de inschatting van TNO 1 à 2 op de 1.000 gepesten die zelfmoord pleegt, praat je over 80 – 160 per jaar, dit komt meer overeen met andere cijfers en andere schattingen.

 2. Dick Klinkhamer op

  "En voor zelfs een op de tien gepeste werknemers zijn pesterijen reden voor zelfmoord."
  Een cryptische zin, dat wel.
  Er zal niet mee bedoeld zijn dat een op de tien gepeste werknemers ook daadwerkelijk uit het leven stapt, maar het pesten wel ziet als een reden of aanleiding (voor zich zelf of anderen) om het eventueel te doen.