Driekwart bedrijven voldoet niet aan arboverplichtingen

1

In Nederland zijn er verschillende regels omtrent arbeidsomstandigheden. De Inspectie SZW inventariseert ieder jaar de naleving van deze regels.

Wanneer je naar de cijfers kijkt, zie je dat de meerderheid van de bedrijven in Nederland niet aan  de arboverplichtingen voldoet. Slechts een kwart van de bedrijven voldoet aan de vier uitgangspunten bij arbobeleid: beschikken over een RI&E, contract met de arbodienst of bedrijfsarts, aanwezigheid van BHV en het hebben van een preventiemedewerker. Bij het kwart van de bedrijven waar de arboverplichtingen wel op orde zijn, werkt driekwart van de Nederlandse werknemers.

RI&E

Vooral op het punt van risico-inventarisatie en evaluatiescoren bedrijven slecht. Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijven heeft geen of een onvolledige RI&E. Dit wil overigens niet zeggen dat bedrijven niets doen tegen potentieel gevaarlijke situaties in het bedrijf.

Andere bedrijven hebben wel een goedgekeurde RI&E, maar deze is eigenlijk niet actueel. Als dit de praktijk is, is het wel af te vragen of de RI&E wel het juiste instrument op de juiste plaats is. Werkgevers zien het als een verplichting en als ze eenmaal aan de verplichting voldoen, worden de risicovolle situaties niet geactualiseerd. Dit leidt uiteindelijk tot een schijnveiligheid.

Hoe staat het met jullie risico-inventarisatie- en evaluatie? Stem op de poll.

In het aprilnummer van ArboMagazine gaan we in op de waarnemingen van de Inspectie SZW met betrekking tot de overige uitgangspunten bij arbobeleid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Birgitte van de Water op

    Jammer dat de ‘bedrijven in Nederland’ niet uitgesplitst worden naar sector.
    In de Gezondheidszorg herken ik deze cijfers namelijk niet. Daar zal drie kwart (75%) juist wel aan de verplichtingen voldoen en een kwart (wellicht zelfs minder) niet.