Diagnose stress vaak onterecht bij vrouwen in overgang

2

Oververmoeidheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Als een werknemer met dit soort klachten rondloopt wordt al gauw de diagnose stress gesteld en daar vervolgens voor behandeld. Volgens ArboUnie wordt deze diagnose soms onterecht gesteld bij vrouwen in de overgang. De klachten zijn namelijk ongeveer gelijk, terwijl de oorzaak ergens anders vandaan komt.

Het aantal werkende vrouwen is in Nederland nog nooit zo hoog geweest als nu. Omdat vrouwen steeds langer aan het werk blijven, groeit de groep werkende vrouwen in de overgang. Vrouwen in de overgang krijgen te maken met een verandering in hun hormoonspiegel, wat kan leiden tot klachten.

Daarbij gaat het onder meer om stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en gewrichts- en hoofdpijn. Werknemers met stress hebben vaak vergelijkbare klachten. Volgens ArboUnie komt het daarom nog wel eens voor dat vrouwen in de menopauze uitvallen, omdat de diagnose stress onterecht wordt gesteld.

Taboe
Het gebrek aan aandacht voor overgangsklachten op de werkvloer komt doordat er een taboe rust op het onderwerp. Goede voorlichting ontbreekt, waardoor werkgevers de klachten niet in verband brengen met de overgang. Herkenning en erkenning van overgangsverschijnselen zijn daarom belangrijk, net als de impact die het heeft op het werk. Dit zorgt voor minder (onnodig) verzuim onder werkende vrouwen in de overgang en verbetert hun duurzame inzetbaarheid.

Lees ook: Angst om werkstress aan te kaarten

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Marijke Brouwers op

  De diagnose stress klopt op zich wel, want vrouwen in de overgang hebben – als gevolg van overgangsklachten en onwetendheid/onbekendheid juist veel stress!
  Onwetendheid bij zowel vrouwen, collega’s, bedrijfsartsen én de directe omgeving veroorzaakt veel onbegrip. Voorlichting & training aan werknemers en leidinggevenden én natuurlijk bijscholing aan bedrijfs/ARBO artsen verlagen het ziekteverzuim (wetenschappelijk aangetoond). Intoflow verzorgt deze trainingen (met goed resultaat) eventueel met andere deskundingen (zoals o.a. vrouwenartsen) .

 2. Monique Van der van der Kist op

  Helemaal eens met vorige schrijfster, het is veelal niet of/of maar en/en.

  Als psychosociale werkbelasting in veel organisaties al onbespreekbaar is, want taboe en dus durven veel werknemers er niet eens over te spreken, dan geldt dat zeker voor verminderde belastbaarheid door bijvoorbeeld de overgang. Als een vrouw dit zelf overigens al onderkent.

  Anderzijds denk ik dat we moeten uitkijken dat de overgang geen makkelijk excuus wordt. Slechte arbeidsomstandigheden? Welnee het is de overgang waardoor mevrouw niets kan hebben.