Derde van werknemers slachtoffer van agressie

0

Een derde van de werknemers in Nederland is in 2011 slachtoffer geweest van geweld op het werk.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Externe agressie, door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers, was de meest voorkomende vorm. Bijna een kwart van de werknemers tussen de 15 en 65 jaar had daarmee te maken. Bij 16 procent ging het om zogeheten interne agressie door leidinggevenden of collega’s.

Slachtoffers van interne agressie voelen zich minder gezond, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Zij geven twee keer zo vaak aan een slechte gezondheid te hebben dan slachtoffers van externe agressie en bijna drie keer zoveel als niet-slachtoffers.

Agressie door leidingggevenden of collega’s zorgt ook voor langduriger ziekteverzuim, meer dan bij geweld van buitenaf door klanten of patiënten bijvoorbeeld. Slachtoffers van interne agressie zijn ook vaker ontevreden over hun werk. Van die groep zegt 15 procent (zeer) ontevreden te zijn over de werksituatie. Bij slachtoffers van externe agressie is dat 8 procent en bij niet-slachtoffers 5 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.