Corporaties letten te weinig op veilige bouw

0

Woningbouwcorporaties letten onvoldoende op de veiligheid bij bouwprojecten. De corporaties die grote opdrachtgevers zijn in de bouw, beseffen meestal niet dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid van bouwvakkers tijdens het werk aan hun projecten.

Tijdens controles op bouwplaatsen waar in opdracht van woningcorporaties werd gewerkt, bleek onlangs in ruim twee derde van de gevallen sprake van onveilig of ongezond werk.

Dat heeft de Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, maandag gemeld. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor het onderzoek tussen juni 2010 en januari 2011 313 bouwplaatsen van 132 woningbouwcorporaties bezocht.

Overtredingen
Bij de bouwplaatsen waar iets mis was, ging het in de meeste gevallen om valgevaar. Ook werden bouwvakkers vaak lichamelijk te zwaar belast. In totaal constateerden inspecteurs bijna 400 overtredingen. Bij ruim 40 procent van de overtredingen lag de oorzaak in het ontwerp van het gebouw en dat is een verantwoordelijkheid van de woningbouwcorporatie.

Na de controles op de bouwplaatsen werden ook de 132 woningcorporaties bezocht. Ruim 70 procent bleek zijn zaakjes niet op orde te hebben als het gaat om veiligheid en daar werden in totaal 193 overtredingen geconstateerd.

Gebrek aan kennis
De Inspectie SZW noemt als voornaamste oorzaak een gebrek aan kennis bij de corporaties en de ontwerpers. De inspectiedienst gaat daarom ook een brochure maken die woningbouwcorporaties beter moet informeren over hun verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Ook zullen brancheorganisaties actie ondernemen.

Branchevereniging Aedes ging vorig jaar na de eerste signalen al aan de slag om leden beter te informeren, onder meer door middel van een brief en bijeenkomsten. ,,Het besef bij woningcorporaties moet beter”, aldus een woordvoerder. Hij kon niet zeggen of de kennis is verbeterd. ,,Je mag aannemen van wel. Ergens in het voorjaar weten we meer.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.