Chinezen veroordeeld voor uitbuiting kok

0

Omdat ze een Chinese kok onder erbarmelijke omstandigheden lieten werken, krijgen vijf Chinese restauranthouders werkstraffen. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de vijf maandag tot werkstraffen van 120 tot 240 uur wegens uitbuiting. Ze krijgen ook allemaal een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, twee van hen moeten daarnaast onvoorwaardelijk 3 maanden zitten.

De Chinese kok werd eind 2007 na bemiddeling door een Chinees uitzendbureau naar Nederland gehaald. Hij werd aan het werk gezet in restaurants in Arnhem en Amsterdam, waar de verdachten hem dwongen lange dagen keihard te werken. Het salaris dat het uitzendbureau aan hem overmaakte, haalden ze van zijn rekening. In Amsterdam woonde de chef het grootste deel van de tijd onder erbarmelijke omstandigheden in een ongeventileerde opslagruimte onder het restaurant.

Het slachtoffer kon door geldgebrek en onbekendheid met de taal geen kant op. Toen hij zich na ruim een jaar met behulp van vrienden bij de politie meldde, was hij ernstig verzwakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand celstraffen tot 20 maanden tegen de verdachten. De rechtbank neemt het hen kwalijk dat ze misbruik hebben gemaakt van de kwetsbare positie van de kok, maar stelt de uitbuiting anders dan de officier van justitie niet gelijk aan seksuele uitbuiting omdat er geen sprake was van inbreuken op de lichamelijke integriteit.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.