Checklist brandveiligheid

0

Het Verbond van Verzekeraars ontwikkelde samen met MKB-Nederland de checklist brand om het risico op brand in bedrijven te inventariseren.

Vaak ontbreekt het bij bedrijven aan een dergelijke inventarisatie, waardoor eenvoudige preventieve maatregelen ook niet worden genomen.

Bij zeker één op de tien branden in een bedrijf schuilt de oorzaak in onachtzaamheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden. Een andere veelvoorkomende reden voor het ontstaan van brand is onveilig gebruik van de elektrische installaties. Een brand richt niet alleen enorme schade aan, het kan het hele bedrijf langere periode platleggen en soms moeten de bedrijfsactiviteiten definitief worden gestaakt.

Preventie

Om effectieve preventieve maatregelen te treffen, moet eerst duidelijk zijn waar de risico’s op brand het grootst zijn. Het Verbond van Verzekeraars heeft een gratis online checklist ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt het brandgevaar in kaart te brengen. De checklist bestaat uit een aantal vragen over het bedrijfspand en de omgeving ervan. Gaat het bijvoorbeeld om een bedrijf op een bedrijventerrein of een pand in een druk winkelgebied? Bijna de helft van de beginnende branden kan worden bestreden met een klein blustoestel.

Maatregelen

De werkgever kan een aantal maatregelen nemen tegen brandstichting. Allereerst is het belangrijk om oog te hebben voor de beleidsmatige aspecten van een goed brandveiligheidsbeleid. Een bedrijf kan immers de mooiste sloten op de deuren hebben, maar als ze niet worden gebruikt, zijn alle maatregelen voor niets. In de bedrijfsprocessen moeten een aantal zaken structureel worden geregeld, zodat brandstichting onderdeel wordt van een groter risicomanagementprogramma.

Download ook de brochure Brandstichting: uw zaak, die het Verbond van Verzekeraars en MKB-Nederland samen hebben uitgebracht.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.