Checklist Beeldschermwerk

0

Computers zijn niet meer weg te denken uit het werkende leven. Maar langdurig werken achter een beeldscherm is niet gezond. Werknemers kunnen last krijgen van pijn aan hun schouders, armen en handen. Het is dan ook belangrijk om maatregelen te nemen om zo de risico’ s te beperken.

1. Klachten

Werknemers die lang achter een beeldscherm zitten, ervaren vaak pijn, tintelingen, een dof gevoel of stijfheid aan hun schouders, armen en handen. Deze klachten worden ook wel aangeduid met de term KANS, wat staat voor Klachten aan Arm, Nek en Schouders. Beeldschermwerk kan ook leiden tot vermoeidheid aan de ogen, verwarring of een hopeloos gevoel. Ervaart een werknemer dit soort klachten, dan kan dit betekenen dat hij bepaalde werkzaamheden niet of nauwelijks meer kan uitvoeren. Gevolg: productieverlies of (langdurig) ziekteverzuim.

2. Doorbloeding

KANS ontstaat doordat bepaalde spieren onvoldoende doorbloed worden. Dit komt doordat werknemers een verkrampte houding aannemen als ze achter een computer zitten, waarbij ze hun hoofd, schouders en handen nauwelijks bewegen. Stress kan de klachten verergeren. Ook typen en het maken van repeterende bewegingen met de muis dragen bij aan het risico op KANS. Oogvermoeidheid ontstaat als werknemers te weinig met hun ogen knipperen, waardoor hun oogbol uitdroogt. Ervaart een werknemer een verward of hopeloos gevoel, dan kan dit komen doordat hij veranderingen op het beeldscherm waarneemt die hij niet of slecht kan duiden.

3. Arbobesluit

De wet verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen risico oplevert. Het Arbobesluit hanteert hiervoor twee richtlijnen. Ten eerste moet beeldschermwerk na twee uur worden afgewisseld met ander werk of een pauze (Arbobesluit 5.10). In de tweede richtlijn staat dat werknemers de gelegenheid moeten krijgen om een oogonderzoek te ondergaan voordat ze computerwerkzaamheden verrichten of op het moment dat ze oogklachten krijgen (Arbobesluit 5.11).

4. Voorschriften

Naast het Arbobesluit is er ook een ministeriële regeling voor de werkplek en programmering. Deze regeling bevat een aantal voorschriften voor beeldschermwerk. Eén van deze voorschriften houdt in dat het beeldscherm en het toetsenbord niet aan elkaar vast mogen zitten. Dit betekent dat een werknemer ook bij gebruik van een laptop een apart toetsenbord of beeldscherm nodig heeft.

5. Maatregelen

Arboprofessional zijn verplicht om in de RI&E expliciet aandacht te besteden aan beeldschermwerk. Het gaat hierbij vooral om de fysieke en psychische risico’s die beeldschermwerk met zich meebrengt. Arboprofessionals kunnen werknemers daarnaast adviseren om:

– computerwerk af te wisselen met andere taken;
– maximaal zes uur per dag computerwerkzaamheden te verrichten;
– gebruik te maken van sneltoetsen en pauzesoftware;
– bureaustoel, tafel, beeldscherm en toetsenbord af te stemmen op hun eigen afmetingen;
– gebruik te maken van een los beeldscherm of toetsenbord bij langdurig gebruik van een laptop.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.