Campagne moet toch kunnen van start

2

Ruim 1,2 miljoen werknemers hadden het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk. In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burnoutklachten. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start daarom vandaag een campagne om aandacht te vragen voor dit probleem.

De grens tussen een grapje en discriminatie of een grapje en ongewenst gedrag, ligt te dicht bij elkaar. Minister Asscher heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor een team van deskundigen dat bedrijven desgevraagd gaat adviseren over hoe met dit probleem om te gaan. Werknemers en werkgevers kunnen vanaf vandaag op www.moettochkunnen.nl terecht om in gesprek te gaan over ongewenst gedrag.

Kosten verlagen

Een werkgever voorkomt hiermee niet alleen burn-out (klachten) van de werknemers, maar bespaard ook een hoop geld. Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s kost bedrijven jaarlijks zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dat komt neer op 1,7 miljard euro.

Tips

Ook staat er vanaf vandaag op www.duurzameinzetbaarheid.nl een wegwijzer van TNO die werkgevers en werknemers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en hen tips geeft over hoe hiermee om te gaan. Verder lanceert de Inspectie SZW later deze maand een zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen. De Inspectie SZW besteedt ook extra aandacht aan het thema bij controles op de werkvloer.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Paul Kemperman op

  Als ambtenaar van de gemeente Zevenaar heb ik zelf ervaren hoe pijnlijk het is als je werkgever je met allerlei valse beschuldigingen het werken onmogelijk maakt en de deur uitwerkt. Het is goed dat minister Asscher hier aandacht voor vraagt, maar hij zou ook moeten beseffen dat dit probleem ook binnen overheidsorganisaties veel voorkomt en daar zou hij daadwerkelijk iets tegen moeten doen.
  https://wijdoendatzo.wordpress.com/2016/05/22/wat-vindt-de-hoogste-ambtenarenrechter-over-bw-van-zevenaar-als-werkgever/

 2. Wilga Janssen op

  In het artikel staat: In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burnout klachten.

  We zouden ons ook kunnen afvragen of een hoge werkdruk, onderlinge concurrentie, beleefde onveiligheid, een sterk politiek en daarmee strategisch gekleurde organisatie de kans op discriminatie en pesten niet juist vergroten.

  'Om je heen slaan', anderen uit de groep duwen, machtsgedrag etc. zijn ook manieren om met je eigen stress, je eigen onveiligheid om te gaan. Dan is pesten, discriminatie en intimidatie dus een symptoom van een (beleefde) onveilige omgeving.

  En zou Asscher zich beter kunnen richten op het veiliger maken van de omgeving ipv op het bestrijden van de symptomen.
  Ik ben benieuwd of hier onderzoek naar gedaan is.