Bezuiniging fysiotherapie lastig voor werkgevers

5

Doordat de overheid bezuinigt op fysiotherapie, komen werkgevers in de problemen. Dat zegt Arno Linkels, directeur van Wegeon (arbodienst) en Wegeon Attent (re-integratiebedrijf).

Ongeveer één derde van het totale verzuim wordt volgens Linkels veroorzaakt door klachten en aandoeningen van het houding- en bewegingsapparaat, voornamelijk door een chronische aandoening.

Momenteel betaalt de werknemer de eerste negen behandelingen fysiotherapie zelf, vanaf volgend jaar wordt dat opgehoogd naar twintig. Maar er verandert meer, zegt Arno Linkels. ‘De basisverzekering vergoedt alleen nog maar een heel beperkt aantal chronische indicaties. De lijst wordt echt behoorlijk uitgekleed, waardoor de kans dat je voor vergoeding in aanmerking komt minimaal is.’

Aanvullend pakket

Een aantal verzekeraars heeft daarom extra fysiotherapie opgenomen in het aanvullende pakket. ‘Maar dan ben je wel een paar tientjes extra in de maand kwijt, en dat kan niet iedereen betalen. Straks krijg je dus een situatie waarin iemand goed kan revalideren met een paar behandelingen fysiotherapie, maar die niet kan betalen omdat hij het minimumloon verdient. Er zullen meer mensen komen die langdurig van de arbeidsmarkt afraken.’

Slecht voor werkgever

Voor wie is dat het meest lastig? ‘Werkgevers zeggen tegen mij: “Ik ben toch niet verantwoordelijk voor de zorgverzekering van mijn werknemers?” Ik antwoord dan dat ze dat wel zijn. De Wet Poortwachter verplicht je ertoe adequate interventies te ondernemen. Het is simpel: of je betaalt, of je zit straks met een arbeidsongeschikte, met alle financiële gevolgen van dien.’

Advies aan werkgevers

Arno Linkels heeft daarom een advies aan werkgevers: ‘Ga met een verzekeraar om tafel zitten om die fysiotherapie collectief af te dekken. Dergelijke verzekeringen zijn er nog niet, maar je kunt in theorie een verzekering afsluiten die fysiotherapie voor al je werknemers regelt.’

Is zo’n werkgeversmodule bij een zorgverzekeraar niet erg duur? ‘Een langdurige arbeidsongeschikte werknemer met reumatische klachten is zonder fysiotherapie nauwelijks te re-integreren en kost al snel aan loondoorbetaling in het eerste en tweede verzuimjaren euro 40.000. Bij een afkeuring door het UWV op het einde van de wachttijd WIA komt daar bovenop nog eens de verhoging van de gedifferentieerde WGA- premie of de financiële schadelast als de werkgever eigen risicodrager voor de WGA is. Een werkgeversmodule voor de kosten van fysiotherapie is veel goedkoper. Probeer maar eens uit’.

Boos

Tegelijkertijd vindt Linkels het een onbeschofte maatregel van de overheid. ‘We hebben afgesproken iedereen optimale zorg te leveren, en dat gebeurt niet. De overheid trekt zich steeds meer terug. Tot nog toe is alles op het bordje van de werkgever gelegd, nu komt het ook voor rekening van de werknemer. Maar ja, als die niet betaalt, komt het indirect toch weer bij de werkgever te liggen.’

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

5 reacties

 1. FysioVergoedingen op

  Check de feiten nogmaals aub

  “Momenteel betaalt de werknemer de eerste negen behandelingen fysiotherapie zelf” -> Als je 18 jaar of ouder bent betaal je de eerste twaalf

  “Een aantal verzekeraars heeft daarom extra fysiotherapie opgenomen in het aanvullende pakket.” -> De meeste paketten vergoeden in 2012 juist (veel) minder fysiotherapie.

  “Dergelijke verzekeringen zijn er nog niet” -> Deze verzekeringen bestaan echter al langer

 2. Het wordt tijd dat werknemers voor een deel gaan mee betalen aan de verzuimpremie en ze daarmee mede risico dragend maken voor WGA. Dat is veel eerlijker. Dan komen er extra financiele mogelijkheden om fysiotherapie in te kopen.

 3. Er klopt weinig van dit artikel!

  Duidelijk te lezen dat er nauwelijks kennis is bij de heer Linkels omtrent fysiotherapie en vergoedingen.

  Fysiotherapie zit al jaren voor de meeste aandoeningen NIET in de basis.

 4. #Dyon – zeker nog jong en weinig klachten gehad.
  NIEMAND vraagt er om een chronische ziekte te krijgen waarbij ziekteverzuim vrijwel niet te voorkomen is (o.a. doordat de werkgever t? laks is om de juiste aanpassingen aan de werkplek te realiseren – waarbij ik spreek uit ervaring: op mijn laatste werkplek duurde het 8 MAANDEN om een aangepaste bureaustoel te krijgen, die niet effectief bleek omdat de bureauhoogte niet paste bij de instellingen van de stoel. Voordat het bureau er kwam was de afkeuringsprocedure al gestart. “Helaas” kon het UWV geen sancties opleggen omdat zij “te laat reageerde”. Overigens was op het moment van in dienst treden al bekend dat ik chronische problemen van het bewegingsapparaat had; ik ben vanuit een gedeeltelijke WAO-situatie aan het werk gegaan in dat ziekenhuis).
  Pas wanneer handhavingsproblemen zijn opgelost en door de werkgever werkelijk ?lles gedaan wordt voor een werknemer om het werken zo min mogelijk door extra lichamelijke klachten te laten verstoren mag wat mij betreft inderdaad gedacht worden aan een “bijdrage” van de werknemer – hoewel het nog een aantasting blijft van het solidariteitsprincipe.
  Het is makkelijk om dergelijke uitspraken te doen wanneer je z?lf (nog) niet geconfronteerd met de consequenties hiervan.

 5. Paul Petrovics op

  Weer een voorbeeld hoe een deskundige en echt ONafhankelijke casemanager in de eerste 2 jaren ziekteverzuim veel ellende voor werknemer en werkgever kan voorkomen. Maar “men” betaalt liever de volle mep als het al te laat is. Hetzelfde geldt voor de arbeidsomstandigheden. Terecht dat de directie van ChemiePack is aangeklaagd en (nog) niet de werknemer die het vuurtje p.o. heeft aangestoken.