Best practice: Veiligheid op scheepswerf

0

Op een scheepswerk lopen werknemers allerlei arbeidsrisico’s. De Inspectie SZW is tevreden dat scheepswerf Reimerswaal goede maatregelen treft om het personeel veilig te laten werken. De directie en SHEQ-coördinator vertellen hoe ze dit hebben aangepakt.

Valgevaar is een van de risico’s die goed onder controle zijn op scheepswerf Reimerswaal, een middelgroot bedrijf met twee droogdokken en 45 werknemers in vaste dienst. Ook het gereedschap is veilig om mee te werken. Iedere keer als het wordt ingeleverd, wordt het direct nagekeken en waar nodig gerepareerd of gekeurd.

Het gereedschapsmagazijn is onderdeel van de inhaalslag die het bedrijf de laatste jaren heeft gemaakt op het gebied van veiligheid. Bij een inspectie in 2008 werd een karwei stilgelegd omdat er onveilig werd gewerkt met elektrische apparatuur. Technisch directeur Renzo Verras vertelt: ‘Dat heeft ons de ogen geopend.’

Algemeen directeur Rudi Pieters geeft aan dat het vooral zaak was om het personeel mee te krijgen. ‘Via toolboxen en individuele gesprekken hebben we de werknemers geïnformeerd over de veranderingen en waarom die zijn doorgevoerd. Alle werknemers hadden voorheen bijvoorbeeld een eigen gereedschapskist en het was een grote stap om die spullen in te leveren in het magazijn. Maar na een tijdje merkte iedereen dat het prettig is dat het gereedschap altijd goed werkt.’

Inspecteur Verdaasdonk was blij verrast toen hij recent op inspectie kwam. ‘Ze hebben het hier ontzettend goed geregeld. Ook zaken waar we eerder geen commentaar op hadden, waren verbeterd. Als eerste scheepswerf had Reimerswaal bijvoorbeeld de machineveiligheid helemaal op orde.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.