Bedrijven met buitenlandse studenten beboet

0

75 bedrijven zijn het afgelopen jaar beboet, omdat ze zich bij het in dienst nemen van buitenlandse studenten niet aan de regels hielden. Dat meldt de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) vandaag.

Valsheid in geschrifte, onderbetaling, mensen laten werken terwijl ze geen tewerkstellingsvergunning hebben. Dat soort overtredingen kwam de Inspectie tegen bij de controle van werkgevers die buitenlandse studenten in dienst hadden. De 75 boetes waren goed voor ruim 900.000 euro.

Buitenlandse studenten mogen in Nederland wel werken, maar moeten dan aan een aantal regels voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet meer dan 10 uur per week werken (in de zomer mag dat dan weer wel), en de werkgever moet een tewerkstellingsvergunning hebben.

Bij controles stuitte de inspectie op 83 studenten die zonder een dergelijke vergunning aan het werk waren of die meer werkten dan toegestaan. In meer dan een derde van de gevallen ging het om Chinese studenten.

Deze regels gelden overigens alleen voor een specifieke groep studenten: mensen die niet afkomstig zijn uit Zwitserland, Bulgarije, Roemenië of de Europese Economische Ruimte (EER). Daaronder vallen alle landen van de EU, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Bron: ANP

Lees ook: Hoge boete voor ontbreken werkvergunning en Strengere eisen aan werknemers buiten de EU

Lees meer over:

Over Auteur