Bedrijf in Drenthe verdacht van arbeidsuitbuiting

0

Gisteren heeft de Bijzondere Opsporingsdienst van de Inspectie SZW een zachtfruitbedrijf in Drenthe doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte.

Het vermoeden bestaat dat het zachtfruitbedrijf, waar onder andere aardbeien, frambozen en rode bessen worden geteeld, werknemers met de Portugese nationaliteit uitbuit. Bij het bedrijf werken circa 10 hoofdzakelijk vrouwelijke Portugese medewerkers. De verdenking is dat deze Portugese werknemers structureel worden onderbetaald en te lange werkdagen maken. Daarnaast bestaat het vermoeden dat deze medewerkers onder slechte omstandigheden worden gehuisvest. Op bedrijf zou ook een onveilige werksituatie zijn, omdat bestrijdingsmiddelen rondslingerden en stroomdraden open en bloot lagen.

Als mensen worden gedwongen om werk te doen onder zeer slechte omstandigheden en voorwaarden is mogelijk sprake van arbeidsuitbuiting. De Inspectie SZW bestrijdt deze misstanden door ze te signaleren en op te sporen onder leiding van het Functioneel Parket.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.