Arbo Unie roept zwangeren op voor preventief consult

3

Arbo Unie roept werkgevers op om zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens die werken in risicovolle arbeidsomstandigheden zich voor een preventief consult bij de bedrijfsarts te laten melden.

Volgens de Arbo Unie vergroot vooral het werken met chemische stoffen de kans op afwijkingen van een voldragen baby alswel de kans op een miskraam. Vaak zijn vrouwen met een zwangerschapswens niet goed op de hoogte van welke stoffen invloed kunnen hebben op het verloop van de zwangerschap. Het grootste probleem is dat tussen de 2e en 12e week de orgaanaanleg plaatsvindt, waardoor een embryo juist dan extra gevoelig is voor de invloed van chemische stoffen. Tijdens een preventief consult bij de bedrijfsarts worden individuele arbeidsrisico’s in kaart gebracht en advies gegeven over hoe schade kan worden voorkomen.

Aanleiding

Volgens bedrijfsarts Liesbeth Geenen roept de Arbo Unie al langer op om zwangere vrouwen een preventief consult aan te bieden. ‘Vanaf 2007 hebben we een richtlijn om bedrijven op te roepen hun zwangere medewerkers voor een preventief consult langs te sturen. Dat begint nu aardig te lopen, steeds meer werkgevers sturen werknemers langs.’

Enkele weken geleden bleek uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten in opdracht van het FNV dat in Nederland jaarlijks naar schatting 200 miskramen voorkomen als gevolg van het werk van één van de ouders.

Duur?

De oproep is makkelijk gedaan, maar hoeveel kost zo’n preventief consult werkgevers nu eigenlijk? Geenen: ‘Gemiddeld genomen is dat een consult van een half uur tot een uur, en in sommige gevallen het advies om tijdelijk andere werkzaamheden te gaan doen. Maar het levert werkgevers ook veel op: vroeger meldden mensen zich ziek en bleven dat tot het einde van de zwangerschap, nu kunnen ze (wellicht met een kleine aanpassing) gewoon blijven doorwerken. Je kunt als werkgever dus op tijd maatregelen nemen waardoor het verzuim veel lager wordt.’

Buiten de directe belangen om is het ook gewoon een wettelijke verplichting: ‘Al jaren is er een wet waarin staat dat werkgevers in bepaalde gevallen maatregelen moeten nemen voor zwangere vrouwen ten aanzien van hun werkplek en hen voorlichting moeten geven.’

Risicogroepen

De Arbo Unie roept werkgevers in de chemische industrie op hun zwangeren door te verwijzen voor een preventief consult, maar er zijn ook andere risicogroepen: kapsters, dierenartsen, tandartsen en medewerkers in kassen. Maar ook vrouwen die onregelmatige werktijden hebben, in ploegendienst werken, mentaal zwaar belastend werk doen of werken in een arbeidsomgeving met hitte of kou, straling, lawaai en trillingen moeten er rekening mee houden dat hun werk gevolgen kan hebben voor hun ongeboren kind of vruchtbaarheid.

‘Dat zijn in de praktijk inderdaad veel vrouwen. Maar je moet er gewoon rekening mee houden dat vrouwen met een kind een andere belastbaarheid hebben. In de richtlijn staat bijvoorbeeld ook dat nachtdiensten na twintig weken eigenlijk niet haalbaar meer zijn. Mensen kunnen dan op de afdeling tijdelijk even ander werk verrichten om toch zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Het management binnen bedrijven zou hier ook beleid op moeten zetten.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Slimme marketingtruc van Arbo Unie.
    Waar blijft het g.b.v. (gezond boeren verstand). Ik kan mij geen bedrijfstak voorstellen die geen rekening houdt met de belastbaarheid van zwangere vrouwen. Houd toch eens op met je preventieve spreekuur. Dit is iets tussen werknemer en werkgever. Indien ??n van hen een speciale vraag heeft, wordt deze wel gesteld aan de arbodienst of de verloskundige..De tijd van de nut en noodzaak van de arbodienst is al voorbij. Deze verantwoording ligt nu echt bij de lijn en medewerker zelf..

  2. Dat de Arbo Unie niet vies is van marketing weten we allemaal wel, maar even goed gaat het om een re?el risico dat maar al te vaak niet wordt onderkend. Jurgen laat wel erg duidelijk merken dat zijn persoonlijk zwangerschapsrisico niet zo erg groot is!
    Ik vind het een zeer goed initiatief waaraan eigenlijk ook een duidelijke wettelijke grondslag ligt. Mijn vertrouwen in de verantwoordelijkheid van de lijn en/of het management is overigens niet zo bijster groot wanneer werkdruk en targets in het geding zijn.