Arbeidsongeval treft bijna half miljoen werknemers

0

Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 478.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Het ging om 7 procent van alle werknemers. Dit aandeel is al sinds 2005 vrij stabiel.

In de horeca en in de bouw gebeuren de meeste ongevallen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Bijna de helft van de werknemers die in 2012 betrokken waren bij een arbeidsongeval, verzuimde hierdoor ten minste één dag. Bij een derde duurde het ziekteverzuim vier dagen of langer.

Van de werknemers met een arbeidsongeval liep bijna 70 procent alleen lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Bij ruim 20 procent ging het uitsluitend om geestelijke schade, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. Bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade.

In de horeca en de bouw, waar de meeste arbeidsongevallen gebeuren, waren vorig jaar respectievelijk 11 en 9 procent van de werknemers betrokken bij een ongeluk tijdens het werk. In de horeca leidde het merendeel van de ongevallen echter niet tot ziekteverzuim of duurde het verzuim korter dan één dag. In de bouw daarentegen, was het aandeel ongevallen met één dag of langer verzuim het hoogst.

Mannen zijn vaker betrokken bij een arbeidsongeval met lichamelijk letsel. Vrouwen lopen naar verhouding vaker geestelijke schade op. Volgens het CBS hangt dat onder meer samen met de sectoren waarin overwegend mannen (de bouw) en vrouwen (zorg en onderwijs) werken.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Alle ins- en outs over verzuim, vitaliteit en wet-en regelgeving rondom dat thema lees je op de dossierpagina Verzuim.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.