Arbeidsinspectie wil kwart minder ongevallen

0

Door bedrijven zelf inspecties te laten verrichten, hoopt de Arbeidsinspectie het aantal ongevallen in de bouw, metaal, overslag en industrie eind 2012 met 25 procent te verminderen.

Dat heeft projectleider manager Anja van Vlerken van de Arbeidsinspectie woensdag gezegd bij de lancering een speciale website die werkgevers helpt zelf de veiligheid van hun organisatie door te lichten.

Elk jaar gebeuren meer dan 200.000 arbeidsongevallen met letsel en verzuim tot gevolg. Bijna 100 werknemers per jaar komen om bij een dodelijk ongeluk tijdens het werk. De meeste van deze ongevallen gebeuren in de bouw, metaal, overslag en industrie.

Bedrijven kunnen via de ‘online zelfinspectie Voorkom ongevallen’ volgens dezelfde methode als een arbeidsinspecteur hun eigen organisatie doorlichten. Op de website doorloopt een werkgever dezelfde stappen als een inspecteur. De kwaliteit van de eigen inspectie is ,,uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de antwoorden die het bedrijf geeft”, stelt Van Vlerken.

Werkgevers zouden zich met de zelfinspectie beter kunnen voorbereiden op een bezoek van de Arbeidsinspectie. Zonodig kunnen ze alvast aanpassingen doorvoeren om ongevallen en boetes te voorkomen.

Van Vlerken: ,,Deze digitale zelfinspectie helpt bedrijven om door de ogen van een inspecteur naar hun eigen veiligheid te kijken. Er komen actiepunten uit waarmee ze aan de slag kunnen. Die gelden voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. Hoe je veilig kunt werken, bepaal je namelijk met elkaar en niet van bovenaf.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.