Afhaakredenen bij een sollicitatieprocedure

2

De Nederlandse beroepsbevolking noemt ‘het hebben van geen goed gevoel bij de werksfeer’ als de belangrijkste reden om een sollicitatieprocedure te staken. Daarna zijn een lange reistijd en een (minder dan marktconform) salaris doorslaggevend.

Mannen haken vaker af op een typisch Amerikaans beleid – iedereen eruit als het slecht gaat- terwijl vrouwen eerder afhaken door lange reistijd en het ontbreken van parttime mogelijkheden. Dit blijkt uit een analyse die de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie uitvoerde op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) in het kader van haar Leergang Arbeidsmarktcommunicatie.

Gevoel bij werksfeer belangrijkste afhaakreden bij sollicitanten
Aan de Nederlandse beroepsbevolking is gevraagd wat voor hen de belangrijkste redenen zouden zijn om zich terug te trekken uit een sollicitatieprocedure. Het ontbreken van een goed gevoel bij de werksfeer was de belangrijkste afhaakfactor (47%), op de voet gevolgd door lange reistijd (46%), salaris (45%), vervelende baas (37%) en het ontbreken van een goede eerste indruk (32%). Het gevoel speelt daarmee een dominante rol bij het kiezen van een (nieuwe) werkgever. Tussen mannen en vrouwen zijn een paar opvallende verschillen. Vrouwen noemen 4 procent meer redenen om een procedure te staken, waarin mobiliteit (lange reistijd en bereikbaarheid met openbaar vervoer) vaker een afhaakfactor is evenals het ontbreken van parttime mogelijkheden. Mannen daarentegen haken eerder af op Amerikaans beleid, waarin iedereen eruit gaat als het slecht gaat.

Top-10 afhaakfactoren

 1. Geen goed gevoel bij de werksfeer
 2. Lange reistijd
 3. Salaris (minder dan marktconform)
 4. Vervelende baas/leidinggevende
 5. Geen goede eerste indruk
 6. Negatieve verhalen uit mijn netwerk
 7. Amerikaans beleid, iedereen eruit als het slecht gaat
 8. Geen goede naam/goed imago in de markt
 9. Geen parttime mogelijkheden
 10. Recruiter/bedrijf houdt zich niet aan zijn afspraken

 Meer informatie en de cijfers »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Richard Koopman | Zynn op

  Een goed imago en reputatie krijg je niet kado. Misschien een dingetje op de agenda waar je niet je schouders bij op moet halen? Omdat het te maken heeft met de plek en plaats van de organisatie in de samenleving (betrouwbaarheid en fatsoen) en een slechte reputatie je kapitaal kost en een goeie je kapitaal brengt. Een gevalletje als ‘VUmc’ is echt geen uitzondering.

 2. Manola van Diest op

  Het is ook echt enorm belangrijk om goed in de gaten te houden hoe je als organisatie overkomt in je sollicitatieprocedure. Vraag jij aan alle kandidaten, dus ook de afgewezen sollicitanten, hoe ze de procedure hebben ervaren en welke indruk je als organisatie hebt achtergelaten?