Aansprakelijkheid werkgever geldt vanaf eerste dag

0

Een werkgever is al vanaf de eerste werkdag verantwoordelijk voor zijn
werknemers. Als een werknemer op die dag arbeidsongeschikt raakt door onveilige
arbeid is de werkgever aansprakelijk. Dit is de uitkomst van een uitspraak van
de Hoge Raad.

De uitspraak volgt op een zaak over een ervaren tegelzetter/stucadoor die op zijn eerste werkdag blijvend invalide raakte. Een onverwacht hoogteverschil van 30 centimeter deed hem verstappen, zijn enkelbanden scheuren en door spierdystrofie in een rolstoel belanden.

De tegelzetter wilde een schadevergoeding van zijn werkgever, maar die vond dat de werknemer gewoon voorzichtiger had moeten zijn. Hij voerde aan dat zeker een ervaren tegelzetter weet dat er op een bouwplaats veel oneffenheden voor kunnen komen.

Volgens de Hoge Raad is het niet van belang of de werknemer in kwestie ervaren was en zo het ongeluk had kunnen voorkomen. De verantwoordelijkheid van de werkgever kan niet op de werknemer worden afgeschoven. Met deze uitspraak vernietigde de Hoge Raad een beslissing van het gerechtshof in Den Bosch.

Het gerechtshof in Den Bosch deelde deze mening, maar de Hoge Raad verwijst naar de verantwoordelijkheid van de werkgever en het feit dat volgens het Arbobesluit de vloeren van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk vrij moeten zijn van oneffenheden en gevaarlijke hellingen. Het proces over de schadevergoeding wordt nu voortgezet aan het gerechtshof te Amsterdam.

Bron: LJN BA7355
Hoge Raad
Datum: 13-07-2007 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.