Aangifte doen in de zorg kan straks echt anoniem

0

Personeel in de zorg krijgt een betere mogelijkheid om anoniem aangifte te doen van agressie en geweld door patiënten.

 

Een aangifte van een medewerker uit de zorg krijgt in de toekomst een nummer toegewezen door de politie, waardoor de naam van een medewerker geheim blijft. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde de aanpassing woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Werknemers in de zorg zijn vaak huiverig om aangifte van agressie of geweld te doen uit angst voor een reactie van de dader. Eerder klaagde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat het Openbaar Ministerie te weinig medewerking verleende aan het anoniem aangifte doen.

Uit informatie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en een rondgang van RTL Nieuws bleek onlangs dat anoniem aangifte doen in de praktijk nog niet van de grond komt. Een groot deel van de zorgmedewerkers kreeg vorig jaar te maken met agressie of geweld, maar de meesten deden geen aangifte.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.