40% werknemers wil maatregelen tegen PSA

1

Een groot deel van de Nederlandse werknemers heeft te maken met een hoge werkdruk. Een van de gevolgen is dat werknemers kampen met burn-out klachten. 40% van de werknemers vindt dat er maatregelen genomen moeten worden.

Uit grootschalig onderzoek van TNO blijkt dat 2,7 miljoen Nederlandse werknemers te maken heeft met hoge werkeisen. Gevolgen zijn bijvoorbeeld burn-out klachten, niet kunnen voldoen aan de psychische eisen van het werk of het missen van familie-of gezinsactiviteiten door de hoeveelheid werk.

Verzuim

Een ander gevolg van de grote werkstress onder Nederlandse werknemers is het hoge aantal verzuimdagen. Jaarlijks worden er in totaal 6,0 miljoen dagen verzuimd door werkdruk, werkstress of moeilijk werk. In totaal zijn 1,7 miljoen verzuimdagen te wijden aan problemen met leidinggevende. De belangrijkste types van ongewenst gerag door leidinggevenden of collega’s zijn intimidatie, pesten of seksuele aandacht.

Leidinggevende

1,3 miljoen werknemers vinden dat de leidinggevende geen oog heeft voor het welzijn van de medewerkers. Het dubbele daarvan, 2,8 miljoen werknemers, willen dat er extra maatregelen genomen worden tegen een te hoge werkdruk en werkstress.

Bron: TNO

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. D.J.M.Th. Nijssen op

    Recent schreef ik een artikel over 'De GGZ is ziek'. Aanleiding vormde de extreem hoog ervaren werkdruk binnen de sector. Percentages van 70-80% van de werknemers die de werkdruk als extreem hoog ervaren is niet vreemd. Daarmee loopt de GGZ een groot risico op langdurige uitval van medewerkers. Ik plaatste dit fenomeen tegen de achtergrond van de vele opeenvolgende veranderingen die op de GGZ zijn afgekomen en tot een regelfetisjisme heeft geleid die haar weerga niet kent.

    Dominique Nijssen, hoofd HRM