3 vragen over arbeidsongevallen

0

Van 21 tot en met 25 oktober is het de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Daarom besteden we extra aandacht aan een arbo-gerelateerd onderwerpen. Vandaag: arbeidsongevallen. We beantwoorden drie vragen over dit onderwerp.

1. Wat is een arbeidsongeval?

In de Arbowet wordt onder een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd verstaan die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. In de regel is er geen sprake van een arbeidsongeval als er letsel ontstaat in het woon-werkverkeer.

2. Moeten arbeidsongevallen gemeld worden?

Ernstige arbeidsongevallen moeten volgens de Arbowet direct gemeld worden aan de Inspectie SZW. Van een ernstig ongeval is sprake wanneer het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen.

3. Hoeveel arbeidsongevallen vinden er in Nederland plaats?

In 2012 liepen 478.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit komt neer op 7 procent van alle werknemers.

Zelf aan de slag om de veiligheid op de werkvloer te vergroten en zo arbeidsongevallen te voorkomen? Bekijk de 10 tips om de arbeidsveiligheid te verhogen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.