3 stappen voor werkgevers bij onwerkbaar weer

0

Buitengewone natuurlijke omstandigheden (vorst, sneeuw en overvloedige regenval) én voldaan aan de geldende voorwaarden? Dan mag een werkgever worden vrijgesteld van de loondoorbetalingsplicht. Hier 3 nieuwe regels die per 2020 gelden.

Wachtdagen

Van 1 november t/m 31 maart gelden 2 wachtdagen bij vorst, ijzel en sneeuwval. In het geval van overvloedige regenval zijn dat 19 wachtdagen per kalenderjaar. Tijdens de wachtdagen betaalt een werkgever het loon door aan werknemers. Na de wachtdagen kan een werkgever aanspraak maken op WW voor alle werknemers bij onwerkbaar weer.

Melding per dag

Als werkgever moet je vanaf 1 januari 2020 dagelijks melding doen aan UWV van iedere dag dat werknemers niet kunnen werken door buitengewone natuurlijke omstandigheden. Hiervoor moet een werkgever gebruik maken van het daartoe door UWV beschikbaar gestelde formulier. De melding dient in het geval van buitengewone natuurlijke omstandigheden waarvoor 2 wachtdagen gelden vóór 10:00 uur in de ochtend te zijn ontvangen door UWV. Als je niet voldoet aan het juist melden, ben je als werkgever verantwoordelijk voor het doorbetalen van het loon aan jouw werknemers.

Cao wijzigen

Indien je gebruik wilt maken van deze regeling, moet hier een artikel over zijn opgenomen in jullie cao. Daarnaast moet er vanaf 1 november 2020 in de cao staan welke weersomstandigheden voor toepassing van deze regeling in aanmerking komen.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.