20% werknemers doet wel eens gevaarlijk werk

2

Ongeveer twee op de tien werknemers heeft wel eens te maken met gevaarlijk werk. Vooral werknemers in de sector openbaar bestuur ervaren dat zij regelmatig gevaarlijk werk moeten doen.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2013 van TNO en CBS.

Van de in totaal ruim 23 duizend respondenten geeft 3,7 procent aan regelmatig gevaarlijk werk te moeten doen en 16,1 procent soms. Mannen hebben naar eigen zeggen vaker te maken met gevaarlijk werk dan vrouwen. Van de mannelijke respondenten moet 26,7 procent regelmatig of soms gevaarlijk werk doen. Bij de vrouwen is dat 12,1 procent.

Bedrijfstakken

In de bedrijfstakken openbaar bestuur, bouwnijverheid en vervoer en opslag hebben de werknemers het meest te maken met gevaarlijk werk. In financiële instellingen en de bedrijfstak informatie en communicatie hebben werknemers het minst met gevaarlijk werk te maken.

[([002_RBIAdam-image-1521376.jpeg]:inzetgroot)]

Het percentage werknemers dat de vraag “Moet u gevaarlijk werk doen?” met “nee” heeft beantwoord, per bedrijfstak (SBI 2008). Bron: NEA 2013

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ivo Borggreve op

    Wel ben ik nieuwsgierig naar de definitie van gevaarlijk werk. Is dat voor alle respondenten hetzelfde gesteld.

  2. Anouschka Vreugdenhil op

    Voor zover ik weet krijgen alle werknemers dezelfde vragenlijst en wordt pas bij de resultaten het onderscheid naar bedrijfstak gemaakt. (redactie)