10 tips voor relaties op het werk

0

Met Valentijnsdag net achter de rug is het misschien goed weer eens naar de (on)geschreven regels van daten op het werk te kijken. Wat zijn de do’ s en de don’ts voor relaties met collega’ s?

In een onderzoek van vacaturesite Jobbird geeft een derde van de Nederlandse respondenten aan geflirt, gevoosd of een relatie gehad te hebben met een collega. Volgens andere bronnen komt ook seks op het werk regelmatig voor. Van de Britse vrouwen geeft zelfs 28% aan daadwerkelijk seks gehad te hebben op het werk.

Relaties op het werk zijn vaak kortstondig. Echter, 1 op de 20 werkrelaties mondt uit in een huwelijk. Beroemde voorbeelden van werkkoppels zijn Michelle & Barack Obama en Bill Gates, de oprichter van Microsoft, die trouwde met collega Melinda, destijds projectmanager bij Microsoft.

 

Tien tips voor relaties op het werk:

  1. Date niet met je baas. Op korte termijn schaadt het vaak de relatie met je collega’s, op de langere termijn heeft het wellicht gevolgen voor je carrière.
  2. Bereid je voor op het ergste: Niemand gaat ervan uit dat een relatie eindigt. Maar als dit toch gebeurt, kunnen jullie dan allebei bij dezelfde organisatie blijven werken? 40% van de medewerkers met een verbroken werkrelatie geeft aan dat de relatie na de breuk ‘ongemakkelijk’ was, 15% moest zelfs ontslag nemen.
  3. Doe rustig aan: Het is nooit direct duidelijk of iemand in je geïnteresseerd is, zeker niet in een omgeving met extra werkdruk. Onderneem pas actie als je echt zeker bent van je zaak.
  4. Wees discreet: Geef collega’s niet de kans om over je te gaan roddelen. Blijf discreet in het bijzijn van collega’s (en op social media).
  5. Behandel iedereen gelijk: Geef je partner geen voorkeursbehandeling. Dit leidt tot problemen en klachten.
  6. Gebruik werkmail niet om te chatten: Mogelijk worden e-mails gescand, en als dat niet zo is, is het niet netjes om kantoortijd en -middelen te gebruiken om te flirten.
  7. Maak geen ruzie op het werk: Zorg dat ruzies privé blijven. Ruzie maken op het werk is zeer onprofessioneel en zorgt ervoor dat iedereen zich ongemakkelijk voelt.
  8. Geen seks op het werk: Je neemt dan grote professionele risico’s. Dit hoort thuis in de privé-omgeving.
  9. Gebruik bedrijfsfeestjes niet voor aankondigingen: Een feestje lijkt het juiste moment om jullie relatie wereldkundig te maken. Maar met de alcohol rijkelijk vloeiend, is dit niet het juiste moment.
  10. Geniet ervan: Probeer je niet schuldig te voelen of je er continu voor te verontschuldigen. Je hebt wat velen willen. Geniet ervan!

Bron: Social Talent

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.