1 op de 6 werkenden wordt gepest. Werkgever moet verplicht ingrijpen

1

Gemiddeld wordt één op de zes Nederlanders in loondienst weleens gepest door collega’s. De aanpak (en het voorkomen) van pesten is een wettelijk plicht van de werkgever die voortkomt uit de arbowetgeving. Wat zijn de gevolgen en wat gebeurt er in de praktijk?

Zowel mannen als vrouwen maken pesterijen mee op de werkvloer. Hoewel het verschil tussen mannen (15,2 procent) en vrouwen (16,9 procent) die dit hebben meegemaakt niet groot is, is er wel veel verschil in de actie die zij erop nemen. Zo heeft ruim 11 procent van de werkende vrouwen in Nederland weleens van baan gewisseld, omdat zij gepest werd door collega’s of een leidinggevende. Dat is bijna twee keer zo hoog als het percentage van mannen die vertrekken als gevolg van pesterijen (6,5 procent). Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Tentoo.

Algemeen directeur van Tentoo, Noortje Hendrikx, reageert:’We moeten helaas concluderen dat pesten op de werkvloer nog steeds een actueel thema is. Pesten heeft een bijzonder negatieve invloed. Het zorgt voor stress, verzuim en kan zelfs leiden tot het vertrek van een werknemer. We zien in het onderzoek dat meer vrouwen dan mannen ervoor kiezen om weg te gaan bij hun werkgever als zij gepest worden.’

  • (Foto: Unsplash)

    Voldoet uw organisatie aan de Arbeidsomstandighedenwet? Bekijk of u alles heeft geregeld en voorkom boetes. In deze whitepaper vindt u alle informatie.

    Download de whitepaper

Wat kan HR doen?

Protocol ongewenst gedrag
Het is aan de werkgever om psychisch leed door bijvoorbeeld werkstress of wangedrag van collega’s te voorkomen. Dit is een vrij algemene verplichting waaraan een werkgever invulling moet geven. Dat kan door bijvoorbeeld een protocol ongewenst gedrag te maken, te verspreiden én uit te dragen. In 2017 een case over pesten op de werkvloer en wie het probleem moet oplossen. Een werkneemster die gepest werd, moest dat van de werkgever eerst zelf aanpakken. Maar daarmee overtrad de werkgever de eigen gedragscode en nu moet hij de werkneemster – na een lange periode van afwezigheid – tegen zijn zin weer toelaten tot haar eigen werk. Lees hier wat eraan vooraf ging, hoe de rechter oordeelde en hoe het in de praktijk in zijn werking gaat.

Vertrouwenspersoon
Een veilig meldklimaat creëren is een tweede belangrijke opdracht aan de werkgever. Als medewerkers zich vrij voelen om misdragingen te melden en dat ook veilig kunnen doen, dan zullen zij ook eerder aan de bel trekken. Een werkgever kan dan direct actie ondernemen. Dat voorkomt dat een persoon die zich misdraagt maar door kan gaan en andere slachtoffers kan maken. Maar het voorkomt ook een hoop gedoe en onrust, en uiteindelijk een rotte sfeer op de werkvloer. De werkgever kan een vertrouwenspersoon in zijn bedrijf aanstellen waar dit soort zaken gemeld kunnen worden.

Bron: ANP

 

  • Als HR-verantwoordelijke staat u voor een uitdaging: de rolverdeling tussen HR en de lijn verandert omdat de verantwoordelijkheden van de leidinggevenden toenemen. Met behulp van XpertHR Checkit bevordert u de ontwikkeling en zelfstandigheid van uw leidinggevenden. Neem een kijkje!

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.

1 reactie

  1. 7 jaar ben ik gepest ziek gemaakt genegeerd uitgelachen en dood gezwegen. Alles probeerde ik. vertrouwenspersoon leidinggevenden directie een jurist bedrijfsarts maar niemand greep in. Na 7 jaar komt er een nieuwe leidinggevende en ik als slachtoffer mag het veld ruimen. Gelukkig sta ik stevig in mijn schoenen en had ik snel een andere baan maar de sporen van woede en verdriet heeft het nagelaten. Ik was niet de enige. Ik had een depressieve collega die altijd al dreigde met suïcide etc. Ook hij werd gepest. Donderdag kreeg hij te horen dat hij ook kon vertrekken. Vrijdag kwam hij niet opdagen en bleek hij zich te hebben verhangen. Bij mij komt de ellendige tijd keihard binnen en ik ben er stuk van. En voor de zoveelste miljoenste keer vraag ik me verbijsterd af hoe het kan dat een ggz instelling blijkbaar zijn medewerkers keihard laat barsten. Hoe kan het dat mensen die in de ggz werken als professionals elkaar zo naar het leven staan en hoe kan het dat dit nog geaccepteerd wordt ook. Ik ben niet iemand die kwaad met kwaad wil vergelden maar ik haar mijn pesters zo intens dat ik ze echt de ergste martelingen toewens en de engste ziektes. En zo ken ik mijzelf niet. Ik heb nog steeds nachtmerries uit de tijd op mijn oude werk al ben ik daar sinds 17 mei al weg. Het was zo een mooie fijne plek om te werken maar nu als ik er als vrijwilliger een patient ga halen dan ben ik al de hele dag van de leg omdat ik er alleen maar heen moet rijden. En nu dan de collega dood waarvan ik wel verwacht had dat hij het zou doen maar pas als hij met pensioen zou zijn. Dat dit de druppel was is toch in en in triest. En de pesters blijven maar vrijuit gaan.