Zzp’ers in bouw willen verplichte registratie

1

De FNV-bond voor zelfstandigen in de bouw (ZBo) wil dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verplicht worden om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Ook vraagt ZBo-voorzitter Charles Verhoef donderdag in een brief aan alle politieke partijen om ,,één duidelijke definitie van zzp’ers voor alle wetgeving, ook de belasting”.

Volgens ZBo is schijnzelfstandigheid een groot probleem, waarbij mensen worden onderbetaald en minder beschermd zijn dan ander personeel op de bouwplaats. Via wetgeving en persoonlijke inschrijving in het handelsregister moet beter onderscheid gemaakt worden tussen mensen die bewust kiezen voor het ondernemerschap, en schijnconstructies met ,,louche bemiddelingsbedrijven en koppelbazen”.

Schijn-zzp’ers zijn in de ogen van ZBo eigenlijk werknemers, maar werkgevers proberen cao-afspraken en wettelijke bepalingen voor personeel te ontduiken. De FNV-bond is tegen een voorstel van de PvdA voor een minimumtarief voor zzp’ers, zoals het minimumloon werknemers beschermt tegen uitbuiting. Volgens Verhoef gaat een minimumtarief al gauw werken als maximum en hij vreest ook dat met het idee van de PvdA schijnzelfstandigheid wordt gelegaliseerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Alle ondernemers in ons land moeten verplicht ingeschreven worden bij de kamer van koophandel en de belastingdienst.