Ziet HR de stip aan de horizon?

0

Het bedrijfsleven moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het creëren van vitale organisaties waarin vitale medewerkers tot hun recht komen, zeggen Marleen Blok (Business development Director Vitality) en Hans Groothuis (Executive Director Human Capital) van EY. HR wil hierin graag een strategisch business partner zijn maar pakt die rol nog onvoldoende.

Duurzame inzetbaarheid
Blok vertelt dat duurzame inzetbaarheid goed past bij deze tijd want de beroepsbevolking moet langer doorwerken. ‘Je moet anders kijken naar mensen dan puur alleen een functie met taken. Werkgevers hebben ook een rol in het welzijn van medewerkers, of hen daar in ieder geval in faciliteren zodat ze goed voor zichzelf kunnen zorgen.
Daarnaast zie je dat jongere generaties op zoek zijn naar zingeving: waar draag ik aan bij in deze organisatie? Maar ook in bredere zin naar de maatschappij toe. Ze verwachten dat hun werkgever dat kan uitleggen.’

Vitaliteit

Groothuis is verbaasd dat HR een sterke  ambitie heeft om strategisch business partner te zijn maar dat op een aantal vlakken nog niet durft. ‘Wij zien hier een kans voor HR om te kijken in hoeverre de bedrijfsstrategie ook echt wordt uitgevoerd door de verschillende medewerkers, managers en bedrijfsonderdelen. Vitaliteit  binnen een organisatie betekent ook dat medewerkers willen begrijpen hoe zij met hun dagelijkse werkzaamheden kunnen bijdragen aan de strategische doelstellingen.
Ze willen die stip aan de horizon zien en het gevoel hebben dat ze ook echt bijdragen aan die doelstellingen. HR kan ook voor zichzelf die stip aan de horizon gaan zien, deze rol pakken en meten in hoeverre de individuele medewerkers de bedrijfsstrategie kennen, begrijpen en uitvoeren. Op basis van die analyse kan HR samen met de directie tot interventies komen en zorgen dat de executiekracht van de organisatie omhoog gaat. Waardoor ook de voldoening die de individuele medewerkers uit hun job halen omhoog gaat.’

Alignment
‘Het is bewezen dat als de strategische aansluiting in een organisatie hoog is, dit een directe impact heeft op de bedrijfsresultaten,’ zegt Blok.

‘Die correlatie is er. Het is bewezen dat strategische aansluiting maakbaar is. Dus waarom gaat HR daar dan niet mee aan de slag? Duw jezelf nou eens naar de next level en blijf niet hangen bij medewerkerstevredenheid en preventief medische onderzoeken. Maar durf echt te kijken naar wat de organisatie verwacht van de medewerkers en of ze dat ook echt uitvoeren. Spreek het lijnmanagement daarop aan en pak hier je rol binnen change management.’

Job rotation
‘HR professionals worden nog niet opgeleid om strategisch business partner te zijn,’ aldus Groothuis. Organisaties moeten dus ook meer aandacht hebben voor de ontwikkeling van hun HR talenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan job rotation. Laat een HR professional maar eens wat dichter tegen de kern van de bedrijfsprocessen aan gaan zitten.
Als het gaat over strategievorming hoeft HR zich nu nog niet te mengen in de discussie over waar de organisatie over vijf jaar moet staan. Dat is wellicht nog een stap te ver. Maar HR kan wel een actieve rol spelen in de uitvoering van die strategie. En dat loont: uit onderzoek van EY blijkt dat bedrijven een bovengemiddelde performance laten zien als de chief CFO en de chief HR meer met elkaar samenwerken.’

Lees ook: Duurzame inzetbaarheid bij AkzoNobel

Meer weten over duurzame inzetbaarheid? Kom naar het 3-daagse vakevent Inzet op Maat. Hier voelt u letterlijk en figuurlijk wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan. Registreer je gratis!
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.