Wet Werk en Zekerheid en proeftijd

0

De Wet Werk en Zekerheid heeft er sinds 1 januari 2015 voor gezorgd dat in een tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden of minder geen proeftijdbeding meer mag worden opgenomen.

Het kabinet is van mening dat een kortdurend contract voor bepaalde tijd voor flexwerkers al dusdanig veel onzekerheid met zich meebrengt dat het onwenselijk is dat in die gevallen de onzekerheid nog verder wordt vergroot door een proeftijdbeding. De werknemer heeft immers tijdens de proeftijd geen ontslagbescherming; het dienstverband kan gedurende de proeftijd per direct worden beëindigd.

Geen werking

Een proeftijd in een tijdelijk contract van ten hoogste een half jaar is straks nietig, dat betekent dat het nooit werking heeft gehad en ook nooit zal krijgen.

Wat wist P&Oactueel

Eerder vroegen we de bezoekers van XpertHR Actueel of zij wisten hoe het straks zit met het proeftijdbeding wanneer de Wet Werk en Zekerheid is ingevoerd. Bekijk de uitslag van de poll.

Tips om het gemis op te vangen

Een proeftijd voorziet in de behoefte van werkgevers en van werknemers om gedurende een korte tijd te ondervinden of de kandidaat voor een bepaalde functie geschikt is, of hij in het team past en of hij de kennis en ervaring die hij zichzelf tijdens de sollicitatieprocedure heeft toegedicht ook daadwerkelijk kan waarmaken. Hoe kan het gemis van die mogelijkheid bij korte tijdelijke contracten worden opgevangen? Bekijk de tips.

Zie ook: 4 aandachtspunten bij proeftijd

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.