Werkweek makkelijker aan te passen

5

Werknemers kunnen straks de uren van de werkweek makkelijker aanpassen. Minister Kamp (SZ) heeft dinsdag een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer gestuurd.

Flexibeler omgaan met werktijden is volgens Kamp belangrijk om bijvoorbeeld arbeid met de opvoeding van kinderen of mantelzorg voor naasten te combineren.

Het tijdelijk meer of minder uren gaan werken moet wel in overleg met de werkgever gebeuren. Kamp maakt het ook eenvoudiger om ouderschapsverlof op te nemen. Werkende ouders kunnen voortaan samen met de baas zelf bepalen hoe het verlof wordt genomen. Nu wordt dit nog bemoeilijkt door wettelijke regels.

Een Kamermeerderheid pleitte eind vorig jaar al bij Kamp voor flexibeler werktijden voor een betere combinatie van arbeid en zorg. Ook zou personeel meer te zeggen moeten krijgen over hun werkplek, zodat ze bijvoorbeeld thuis in plaats van op kantoor kunnen werken. CDA en GroenLinks werken nog aan een initiatiefwetsvoorstel hierover.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Leuk voor de kleine ondernemer! Waarom hebben overigens mensen met kinderen meer rechten dan mensen zonder kinderen? En mijn ervaring is dat de flexibiliteit van twee kanten moet komen en dan kom je er samen wel uit. Allerlei rechten vastleggen komt deze communicatie niet ten goede.

 2. Dat “in overleg” is ook een lachertje.
  De werkgever heeft geen poot om op te staan want ze moeten kunnen aantonen dat iemand onmisbaar is en niemand is onmisbaar.
  Dus komt het er weer op neer dat een werknemer weer aan het langste eind trekt en de werkgever weer veel faalkosten krijgt.
  Erg handig in een maatschappij waar we het hoofd boven water proberen te houden en we gewoon met z’n allen harder moeten werken. laten we nu eerst overleven voordat we de werknemers het nog makkelijker gaan maken.

 3. Even in reactie op de vorige reactie: waar staat dat mensen met kinderen meer rechten hebben? Volgens mij is de wet gelijk voor iedereen. Prima dat mensen hun werk met andere taken kunnen combineren (kinderen, zorg voor ouders). Voor werkgever niet altijd even makkelijk, maar daarom staat er ook bij dat dit in overleg gebeurt.

 4. “In overleg met werkgever” betekent zolang de werkgever het goed uitkomt. Het lijkt me niet haalbaar om appels met peren te vergelijken; oftewel persoonlijke belangen vs zakelijke belangen.
  Het blijft een politiek correcte oplossing van minister Kamp(SZ).

 5. @GV: de werkgever heeft geen poot om op te staan? Tja, misschien alleen als de werknemer juridische actie onderneemt. Dit zal slechts in een klein % van de gevallen gebeuren omdat de werknemer dan meestal daarna weg-gereorganisserd wordt (CWI is niet zo kritisch op valide redenen voor het wegvallen van een functie agv reorganisatie)… In de praktijk bullebakt een groot deel van de werkgevers de werknemer toch gewoon naar het werk wanneer dit de werkgever past. Van overleg is helaas meestal weinig sprake. Jammer, want dan komen er dus weer meer regeltjes.