Werknemers willen vakantiegeld niet investeren in opleiding

14

Driekwart van de Nederlandse werknemers is niet bereid vakantiegeld in te leveren om een opleiding te kunnen volgen.

Dit blijkt uit onderzoek van opleidingsvergelijker Eduhub.nl.

51 procent van de ondervraagden geeft als reden het vakantiegeld liever te besteden aan privédoeleinden. 25 procent vindt dat die vraag helemaal niet moet liggen bij de werknemer en dat de baas gewoon moet betalen. Slechts 24 procent van de ondervraagden is bereid vakantiegeld in te leveren ten behoeve van scholing. De helft van deze groep, 12 procent van het totaal, geeft aan zich te willen blijven ontwikkelen en vindt het daarom niet erg om geld in te leveren. De andere helft wil alleen inleveren als de baas ook een deel betaalt.

Ruben Timmerman van Eduhub was niet verrast: ‘Ik begrijp wel dat mensen hun vakantie belangrijk vinden, dus in die zin verbaast de uitkomst me niet. Maar met alle aandacht voor persoonlijke ontwikkeling in de media en vanuit de politiek, had ik wel verwacht dat we dat terug zouden kunnen zien in de uitkomsten van het onderzoek. De bereidheid blijkt echter klein, en dat valt me tegen. Aan de andere kant wil een kwart van de mensen wèl hun zuurverdiende vakantiegeld aan een opleiding besteden, misschien is dat ook al heel bijzonder.’

Onvoldoende bewust

Toch is Timmerman teleurgesteld: ‘Het is jammer om te zien dat werknemers zich onvoldoende bewust zijn van de toegevoegde waarde van het volgen van een opleiding. Driekwart van de mensen zegt dat ze hun vakantiegeld sowieso niet willen besteden aan opleidingen, ik had gehoopt dat het minder hoog zou zijn. Ik vermoed dat we in de toekomst meer de richting opgaan van eigen verantwoordelijkheid voor opleidingen, maar misschien is dit nog een stap te ver.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

14 reacties

 1. Het is toch duidelijk dat vakantiegeld een recht is, dus een betaling voor gedane arbeid. Dit inleveren tegen een scholing die “de baas” wil en meestal ook puur in het belang van de baas staat dus gelijk aan een loonsverlaging. In deze economisch dreigende tijden met slechte vooruitzichten voor menig werknemer kunnen we toch niet nog een verder inkrimping van de koopkracht accepteren?

 2. Hadden we ergens in de vorige eeuw niet bij wet de verplichte winkelnering verboden?
  De tijden veranderen en de mores veelal ook. Wie zich echter in de geschiedenis verdiept en de lessen daaruit kan en wil begrijpen, voorkomt dat hij dit soort onderzoeken uitvoert en daarmee de onzinnige conclusies die aan de uitkomsten daarvan worden verbonden.

 3. Ron Ladage op

  Beste Basti.
  Had u echt gedacht dat er een andere uitslag zou komen? Zo ja dan leeft u in een andere wereld dan ik. Werkgevers en werknemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling en wanneer het met het eigen vakgebied en voor het bedrijf noodzakelijke kennis vergaren, dan is op zijn minst een 50/50 basis redelijk. Vakantiegeld is voor de vakantie, helaas door de slechtere economie en het constant verminderen van salaris en extra uitkeringen, is het vakantiegeld noodzakelijk als aanvulling op het salaris.
  Helaas leven we in de trend van alles bij de burger, c.q. de werknemer weghalen en zoveel mogelijk in de zakken van de managers, die het woord ondernemerschap te vaak bezoedelen.
  Gelukkig zijn er nog normale mensen in deze wereld, die dit soort onderzoeken daar deponeren, waar ze horen. In de prullenbak.

 4. Ik weet niet of medewerkers zich wel realiseren dat investeren in jezelf niet alleen in het belang van de baas is maar vooral ook in je eigen belang. Het bepaalt je marktwaarde en daarnaast is het ook zeer bepalend bij het vinden van een nieuwe baan mocht je werkloos worden. niet altijd die verantwoordelijkheid bij de werkgever neerleggen. Erg onverstandig juist voor jezelf. Het heft zelf in handen nemen en dus investeren zal je veel meer opleveren. Ik hoop op een flinke cultuuromslag de komende jaren.

 5. Mijnheer Timmerman wil waarschijnlijk de omzet van zijn eigen organisatie op deze wijze stimuleren. Ach, weer wat media attentie. Vervolgens wordt door hem ook nog eens een interpretatie van de resultaten gemaakt die kant noch wal raakt.
  Ik denk dat werknemers wel degelijk het belang van opleiding en investeren in jezelf zien. Goede en gemotiveerde medewerkers zullen ook bij hun werkgever aankloppen met opleidingsplannen en carri?repaden waarvoor scholing en opleiding nodig zal zijn.
  Echter, deze worden betaald door de werkgever, Anders had de medewerker net zo goed als zelfstandig ondernemer werkzaam kunnen zijn als hij het uit eigen zak mag gaan betalen.

 6. En doet je werkgever dat niet dan laat je het versloffen? Wellicht met als gevolg dat je voor de arbeidsmarkt een stuk minder interessant bent. Niet verstandig hoor. Ik zie nu helaas veel mensen die met lege handen werkeloos toekijken hoe de arbeidsmarkt niet om hen staat te springen. ik zou het er niet op aan laten komen en ook in mezelf investeren.

 7. Beste mensen als je in je ontwikkelingen gelooft dan heb je ook geld van het vakantierecht er voor over. Alleen in een verlofperiode kom je daardoor je niet uit je omgeving en je bent niet tot rust gekomen en daar is het vakantiegeld eigenlijk wel voor bedoeld. Wanneer je aan het einde van je loopbaan wel weg wil gaan en voor het doel het geld wil besteden komt de crisis weer roet in het eten gooien.

 8. bob ubaghs op

  Zolang onderstaande berichten nog in kranten verschijnen is het utopisch om te veronderstellen dat vakantiegeld aan studies wordt besteed, hoezeer het ook waar moge zijn dat voor persoonlijke ontwikkeling een eigen verantwoordelijkheid bestaat.

  ‘Meer mensen dan anders gebruiken dit jaar het vakantiegeld om schulden af te lossen of tekorten op bankrekeningen aan te zuiveren. Uit een enqu?te van het Nibud blijkt dat 13 procent van de Nederlanders dat doet. Vorig jaar was dat 8 procent.

 9. Heeft dit allemaal niet te maken met de vraagstelling? “wil je je vakantiegeld inleveren om een opleiding te bekostigen?” Uit de reacties van ondervraagden wordt nu de conclusie getrokken dat maar 25 % zelf wil investeren in opleiden, maar dat is niet de vraag die is gesteld er is een rechtstreeks verband gelegd tussen het inleveren van vakantiegeld en scholing. Als de vraag zou zijn: wil je als werknemer zelf (een deel van) je ontwikkeling bekostigen dan komen er wellicht hele andere antwoorden en ideeen naar voren…..

 10. Uitspraken van rechters inzake ontbinding van de abeidsovereenkomst laten zien dat het aanbieden of verzorgen van scholing door werkgevers een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld bij de kennelijke onredelijkheid van het ontslag.
  Ik ben nog geen rechter tegengekomen die vond dat de medewerker zijn vakantiegeld maar aan een opleiding had moeten besteden…

  Daarnaast wordt hiermee volstrekt voorbijgegaan aan de afspraken rondom scholing die in toenemende mate door partijen in CAO-verband gemaakt worden.

  Misschien moet de onderzoeker die hieruit de conclusie trekt dat werknemers zich onvoldoende bewust zijn van het belang van de toegevoegde waarde van het volgen van een opleiding, zich eens achter de oren krabben waar het gaat om zijn eigen analytisch vermogen. Scholing helpt, ook hier.

 11. c. van der meulen op

  Inderdaad, zuurverdiend vakantiegeld. Ik ben al sinds mijn huwelijksreis niet meer op vakantie gegaan, omdat sinds de Euro het vakantiegeld het gat in de begroting van mijn man en ik moet dichten. Een opleiding wil ik dolgraag, maar ik kan het me financieel niet veroorloven dit van mijn vakantiegeld te doen.

 12. @ Jeroen. dat jij nog geen rechter bent tegen gekomen die er zo over denkt wil niet veel zeggen. dat wil eerder zeggen hoe dom het soms in elkaar zit! dat een werkgever opleidingen soms (regelmatig) betaald, moeten we blij mee zijn. we moeten het niet ineens normaal gaan vinden. je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling, niet de werkgever!

  @ Ron Ladage, in welke wereld leef jij? ik zie alleen maar regels komen en voorstellen voor regels waarin de werkgever maar w??r iets moet gaan betalen of w??r ergens verantwoordelijk voor wordt gesteld…want ja.. het geld moet ergens vandaan komen!

  Mensen die niet zelf willen investeren in hun ontwikkeling of zelf hun nek willen uitsteken moeten ook niet zeuren als ze een minder groot huis hebben of minder luxe vakanties kunnen betalen dan de ondernemers die risico’s hebben gelopen en er toevallig goed uit zijn gekomen!

 13. Het blijft een bizarre discussie… want diegenen die de scholing het hardste nodig hebben… ontvangen over het algemeen een te laag inkomen om (een deel van) het vakantiegeld hiervoor te kunnen inzetten.

  Voor de “beterverdieners” is het sowieso geen probleem; daar wordt de scholing immers vaak door de werkgever betaald om daarmee hun werknemer te “lokken” dan wel “binden”.

  Een wrang voorbeeld van de steeds verder voortschreidende tweedeling in de samenleving.

 14. Hallo Janny,Dan nu nog de infrastructuur van Huizen met een NS/Prorailaansluiting vanaf Almere naar Amersfoort aeenlggan, met aftakking Oostermeent/Huizen/Blaricum/Laren om ons gebied uit het isolement te verlossen en tenminste echt wat aan de alsmaar groeiende CO2 files op de A27 van de forensen te doen. De Stichtse brug zal ook verdubbeld moeten worden voor ProRail.Verder mag Huizen geen slapende bejaardenplaats worden, omdat het evenwicht tussen jongeren, werkende en wonende jongeren en de ouderen dan te veel uit balans raakt. Ik moge verwijzen naar het verslag van dhr. H. Hillen (VNO/NCW). Het is niet goed als onze plaats leegloopt in de polder.Een groen Gooi wil nog niet zeggen dat je er hier een eiland van maakt, ofschoon het best wel belangrijk is. Graag een gezond evenwicht en mix.