Werknemers willen graag gezondheidscheck

7

Negentig procent van de werknemers wil best een gezondheidscheck van de werkgever krijgen, om daarmee de duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Ruim de helft wil dat enkel wanneer alléén zij de resultaten mogen inzien.

Dat blijkt uit de Issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zwaar werk

Zo’n gezondheidscheck is geen overbodige luxe, vinden werknemers zelf. 35 procent ervaart zijn baan als geestelijk zwaar, 17 procent als lichamelijk zwaar en nog eens 17 procent als geestelijk én lichamelijk zwaar. Daarbij zijn er volgens het Ministerie grote verschillen in opleidingsniveau. De helft van de lager opgeleiden ervaart het huidige werk als lichamelijk zwaar en 9 procent ervaart het als geestelijk zwaar. Onder hoger opgeleiden is dit andersom: 3 procent ervaart hun werk als lichamelijk zwaar en 54 procent als geestelijk zwaar.
Qua uitval zijn er overigens geen verschillen in opleidingsniveau. In totaal is 15 procent van de ondervraagden weleens langer dan 3 maanden uitgevallen en denkt 3 procent dat dit in de aankomende 5 jaar gaat gebeuren.

Gezondheid bevorderen

Ook voor andere maatregelen om de gezondheid te bevorderen staan werknemers best open. Een derde staat niet afwijzend tegenover een korting op de sportschool, een kwart wil een fietsplan en eenzelfde percentage is voorstander van een werkplekonderzoek. Een cursus stoppen met roken is met 4 procent het minst populair.
Ook zijn er grote verschillen te zien in vraag en aanbod van gezondheidsbevorderende maatregelen. Zo wil 13 procent best een persoonlijk budget om dit te regelen, terwijl maar 4 procent van de werkgevers dit aanbiedt. Maar andersom komt ook voor: 22 procent van de werkgevers biedt aangepaste werktijden aan, terwijl ‘maar’ 13 procent van de werknemers daar op zit te wachten. Ook het fietsplan wordt vaker aangeboden (42 procent), dan afgenomen (27 procent).

Aanspreekcultuur

In de enquête werd ook gevraagd of werkgevers hun medewerkers mogen aanspreken op hun leefstijl. Meer dan acht op de tien vinden volgens het onderzoek dat dit mag als werknemers veel verzuimen of zich vaak ziekmelden, en als er vermoedens zijn van drugs- of overmatig alcoholgebruik. Voor het aanspreken op het beoefenen van gevaarlijke sporten, overgewicht of roken is echter nauwelijks draagvlak.

Aan het werk blijven

Werknemers noemen ook een aantal factoren die (in hun ogen) van belang zijn om aan het werk te blijven. Werkgevers focussen daarbij nogal eens op competenties en scholing, maar voor werknemers is een goede werksfeer het belangrijkst. In volgorde van belangrijkheid komen daarna: zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, erkenning/ waardering krijgen voor prestaties, een goede combinatie werk-privé en mensen motiveren. Daarbij geldt wel dat thema’s in importantie verschillen naar leeftijdsfase.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Herbert Jan van der Giessen op

  Opvallend dat 1/3e van de werknemers zegt een korting op een sportschool abonnement toe te juichen maar dat in werkelijkheid nog geen 5% hier gebruik van maakt. Wellicht moeten er meer faciliteiten beschikbaar komen, zoals een fitnesszaal op het werk en ook de mogelijkheid om thuis te fitnessen!

 2. FitVitaalservice op

  De mentale druk is een belangrijke oorzaak van uitval en productieverlies. Het is zaak om hier actie op te nemen om verzuim te voorkomen. Initiatief ligt kennelijk bij werkgever.

 3. Bettina Fabich op

  Z`n check en een aangepast personeelsbeleid lijkt mij geen overbodige luxe in tijden van een op handen zijnde tekort aan vakkrachten. Misschien ook een goed onderwerp voor een Duits – Nederlandse conferentie voor werkgevers.
  Gru?
  Bettina – Denies, D – NL Communicatie Plus! Oldenburg/D.

 4. Mimouna Nouhi op

  het heeft geen zin om alle medewerkers een abonnement op de sportschool te geven of een stoppen met rken cursus ana te bieden. In de praktijk blijkt dat heel weinig medewerkers daar gebruik van maken.Iedere werkgever zou gericht acties moeten uitzetten naar aanleiding van de resultaten van een gezondheidscheck bij werknemers. Als bijvoorbeeld uit het algemeen risicoprofiel blijkt dat veel medewerkers tegen een burn out zit of dat veel medewerkers rugklachten hebben dan kun je hier als werkgever veel gerichter en dus effectiever acties op uitzetten.

 5. karel de vos op

  het is altijd leuk als de baas investeerd om de medewekers gezond te krijgen maar als je nuvoor derden werkt ik bedoel hiermee dat ik voor een partij werkt die niets met mijn baas te maken wat betreft gezondheid personeel wij rijden voor een grote winkel organiesatie en dan kom je niet op het bedrijf waar je zelf werkt je moet dan wel goede afspraken maken om van deze facilieteiten gebruik te mogen maken ook hieruit blijkt dat dit het meest toepas baar is voor kantoormedewerkers.

 6. men wil wel dat de werkgever er van alles aan doet, maar stoppen met roken of afvallen? Nee, daar moet de werkgever zich niet mee bemoeien 🙂

 7. Zo’n check is een goed middel om de conditie van de medewerkers inzichtelijk te krijgen. Zo wordt de inzetbaarheid van een medewerker in een functie bespreekbaar. Zowel werkgever als medewerker hebben hier profijt van, maar hebben ook beide een verantwoordelijkheid iets met de uitslag te doen. Wat kan een werkgever doen om de negatieve punten te verbeteren (bijv. hoge werkdruk) en wat kan de medewerker doen om iets te verbeteren (hoge bloeddruk/cholesterol/ afvallen/uithoudingvermogen). Na de check is er in elk geval een nul-punt om te bespreken en verder vanuit te werken naar een gezondere organisatie.