Werknemers sparen voor miljoenen euro’s aan vakantiedagen op

8

Op 31 december 2010 hadden Nederlandse werknemers gemiddeld 18,5 vakantiedagen per persoon opgespaard. Dat staat gelijk aan 15 miljard euro.

Dit blijkt uit berekeningen op basis van een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven. Dat onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het AWVN-tijdschrift Werkgeven.

Het genoemde aantal vakantiedagen betreft opgespaarde rechten – ‘vakantiestuwmeren’. Dat is dus vóórdat de vakantiedagen over 2011 op de vakantiekaart werden bijgeschreven.

In Nederland zijn volgens het CBS een kleine 4,5 miljoen voltijdsbanen (waarbij alle deeltijdbanen zijn omgerekend naar voltijdsequivalenten). Samen zijn die banen goed voor 83 miljoen opgepotte vrije dagen. Een werkdag van 8 uur kost gemiddeld 176 euro. Dat betekent dat Nederlandse werkgevers voor 15 miljard euro (83 miljoen dagen * 176 euro) bij hun werknemers in het krijt staan.

AWVN, betrokken bij meer dan de helft van alle CAO’s, wil het aantal vrije dagen dat Nederlandse werknemers krijgen ‘bespreekbaar maken’ in het CAO-overleg. In dezelfde editie van Werkgeven zegt directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen: ‘De onderliggende verklaring voor het fenomeen vakantiestuwmeer is dat Nederlandse werknemers gewoon erg veel vrije dagen krijgen. 20 is wettelijk verplicht, 25 is de norm en dan komen daar nog zo’n 10 adv-dagen bij. Ik maak me sterk dat er weinig landen zijn waar werknemers zoveel vrije dagen krijgen.’

Het onderzoek waarop de cijfers in dit artikel zijn gebaseerd, werd in januari door AWVN uitgevoerd onder bedrijven uit de marktsector. Van de aangeschreven bedrijven deden 173 mee, een respons van 17 procent. Dat hoge responscijfer duidt op relatief grote betrokkenheid bij het onderwerp. In het onderzoek werd gevraagd naar het aantal vakantiedagen en adv-dagen dat jaarlijks wordt verstrekt en hoe hoog het gemiddelde saldo van nog uitstaande vakantiedagen bedroeg op 31 december 2010.

Lees ook:
> Werkgevers: nog een jaar langer vakantiedagen opsparen
> Nauwkeurige verlofadministratie levert organisaties geld op
> Verlof: eerst ADV-tegoed opmaken dan pas vakantiedagen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. Krijgen Nederlandse werknemers gewoon erg veel vrije dagen? Nou dat valt wel mee wanneer je naar de landen om ons heen kijkt waar alle katholieke dagen op de vrij-kalender zijn opgenomen! En dat er zoveel dagen openstaan, is dat niet het gevolg van de werkdruk voor de mensen die nog wel werk hebben in dit land? Beter ware het dat er meer mensen weer aan het werk konden worden geholpen. Ik ken legio mensen van 40 jaar en ouder die door reorganisatie en faillissementen thuis zitten. Banen zat, zegt Den Haag en het UWV: waar dan? En… men wil gewoon geen 40-plussers in dienst nemen. Nee, deze mensen worden na 40 jaren (en meer) werken afgescheept met hooguit 38 maanden ww. Dat staat toch niet in de schaduw van bijvoorbeeld een directeur van Wegener die 3,5 miljoen meekreeg na 40 jaar werken? Doe daar maar eens wat aan met elkaar! Eerlijk verdelen dus! De lusten, maar zeker de lasten.

 2. Werknemers zijn net als een vaatdoek zodra ze oud en “versleten” zijn worden ze hoe dan ook aan de kant gezet want ze zijn niet meer te gebruiken ze kijken alleen naar de beperkingen in plaats van naar de mogelijkheden.
  En dan werknemers verlof overhouden komt meer voort uit het niet kunnen of mogen opnemen van de verlofdagen. Er moest een controleapparaat zijn die werkgevers straft als ze erachter komen dat ze werknemers niet de mogelijkheid geven om die dagen op te nemen. En druk is geen reden neem maar meer mensen aan dan is die druk weg en laat werknemers die tijd werken die is overeengekomen dus 32, 36 of 40 uur en niet meer. Mocht er ondanks alles meer werk zijn neem dan maar werknemers aan.
  Maar ja de slavernij is afgeschaft dachten we maar de moderne slavernij heeft zijn intrede gedaan. Uitbuiten de gewone man en kan die niet meer vervang ze maar door Oost-Duitsers, Polen, Hongaren of Roemenen.

 3. Waar dient dit onderzoek nu eigen voor? Dat er veel mensen hun vakantiedagen niet op kunnen nemen, denk aan de industrie, waar het aantal mensen in de afgelopen jaren ongelofelijk is geminimaliseerd, heeft dus een duidelijke reden.
  Dat onderzoekt het AWVN niet, want dat geeft aan dat de mensen niet hun dagen kunnen opnemen, wanneer zij met vakantie willen. Want dat komt de werkgever niet uit, die zou uitsluitend de dagen willen bepalen, bij drukte niemand vrij en in periodes, zoals de winter of januari, dan willen de werkgevers het liefst dat de dagen worden opgenomen. Nog mooier zou zijn voor de werkgevers, dat de vakantiedagen worden gebruikt uitsluitend op de momenten dat het voor de werkgever uitkomt.
  Dus dit onderzoek zoals de AWVN dit brengt, is uitsluitend bedoeld om het aantal vakantiedagen omlaag te brengen, liefst naar 20 en dan zo dat de werkgever bepaald wanneer deze kunnen worden opgenomen.
  Wanneer ik naar de petrochemische industrie kijk, dan constateer ik dat gedurende onderhoudswerkzaamheden aan de fabrieken het personeel gedurende die periode geen vrij mag nemen. Je spreekt dan over 6 tot 12 weken en dit gebeurd vaak in het voorjaar en het najaar. Blijft over de zomer, maar dan gaan de ouders met kinderen voor, dus wanneer moeten de anderen dan verlof opnemen?
  Kortom weer een poging van de werkgevers om bij hun werknemers meer geld weg te halen.
  Met dank aan het AWVN en natuurlijk hun vrienden VNO/NCW en het MKB.
  Blijft de vraag hoe wil je met mensen omgaan beste ANVW?

 4. Waarschijnlijk gaat deze heer van der Steen eraan voorbij dat het aantal vrije dagen in de jaren 80 en 90 is toegenomen als gevolg van de wens van regering en werkgevers om enerzijds meer werk te cre?ren en anderzijds te besparen op loonkosten door in de CAO’s vrije tijd te bieden i.p.v. salarisverhoging. Daarnaast, om een voorbeeld te geven, in de metaal-CAO is de standaard werkweek 38 uur met 24 vakantiedagen per jaar maar er wordt 40 uur gewerkt. De 2 extra (onbetaalde) werkuren per week worden in de vorm van 13 ADV-dagen (52 weken x 2 uur / 8 uur p/dag = 13 dagen) aan de werknemer teruggegeven waarmee het aantal vrije dagen op 37 komt (echter, de 13 ADV-dagen daarvan kosten de werkgever dus niets omdat het gaat om onbetaalde gewerkte uren door de werknemers). Dit zal in andere sectoren veelal ook het geval zijn. Vakantiedagen inleveren betekent dus hogere loonkosten en is waarschijnlijk ook niet wenselijk..

 5. zeer eenzijdige benadering inderdaad. Onderzoek eerst eens waarom zoveel werknemers een stuwmeer aan vakantieuren over hebben, voordat je concludeert dat het aantal vrije dagen dus wel minder kan.

 6. Wat mij erg stoort in het artikel is de suggestieve wijze waarin de AWVN schets dat er veel vrije dagen zijn met daarnaast OOK NOG WEL 10 ADV dagen.
  Ik wil graag benadrukken dat het ADV systeem staat voor tijd voor tijd of te wel je moet de tijd eerst werken en je krijgt er dan (onbetaalde) tijd voor terug. Dus je KRIJGT deze dagen niet, je werkt ervoor.
  Ik ben er trouwens wel voor om de ADV af te schaffen, roostertechnisch een voordeel. Dit betekent dus niet dat je minder dagen krijgt, er word je door de werkgever simpelweg niet meer gevraagd om extra uren te werken waar je dan (de zelfde) tijd voor terugkrijgt.
  Misschien beidt het ruimte voor (nieuwe) instroom

 7. Zet niemand vraagtekens bij een totaal niet-onderbouwd bedrag van 176 euro voor 1 dag? Dat is 22 euro per uur! En dat zou een gemiddeld loon zijn? Bij mij niet.

 8. Helemaal met je eens Heijn, ik dacht even dat ik een bril nodig had.

  Dan werk ik 5 ploegendienst in een electrolysehall en dan verdien ik nog maar net de helft van wat daar staat? ;/

  En hans, schaam je . Dat jij die dagen niet nodig hebt achter dat kut bureautje van je kan ik me helemaal voorstellen, maar ga niet aan de dagen zitten van het volk wat dit land elke dag weer draaiend houdt.