‘Werknemers moeten pensioenbewuster worden’

7

Slechts 12 procent van de mensen werkzaam in loondienst zijn volledig pensioenbewust.

Tijd voor actie vinden verschillende partners van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken. Begin 2011 komt men met een gezamenlijke aanpak om pensioenbewustzijn in Nederland echt te vergroten.

Het platform vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken. Het is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samenwerken. Begin 2011 sluiten ook het Nibud en de Consumentenbond zich erbij aan omdat zij veel verstand hebben van publieksvoorlichting.

Waaruit de gezamenlijke aanpak bestaat, kon de woordvoerder van het Ministerie nog niet zeggen. Men heeft al wel enkele ideeën, maar de echte inhoud van het programma moet nog vorm krijgen. Wel is duidelijk dat het geen grootschalige mediacampagne gaat worden. Men was al eerder van plan om het pensioenbewustzijn te willen vergroten bij consumenten, maar door de pensioenproblemen van de afgelopen weken is het tijdstip wel naar voren gehaald.

Cijfers

Het ministerie maakte vorige week ook nieuwe cijfers bekend over het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Daaruit blijkt dat slechts 12 procent van de mensen werkzaam in loondienst volledig pensioenbewust. Daartegenover is twee derde helemaal niet pensioenbewust. Zij zijn niet op de hoogte van hun pensioeninkomen, weten niet of dit bij pensionering voldoende is en kennen niet de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen. Toch zegt 57 procent van de Nederlanders de inhoud van het pensioenoverzicht goed te begrijpen.
Deze kloof en de huidige ontwikkelingen in de pensioenwereld zouden de consument wakker moeten maken, vindt het platform. De Nederlandse werknemer vertrouwt er echter nog steeds te vaak op dat het wel goed komt of legt de verantwoordelijkheid bij overheid en werkgever.

Gebeurtenissen

Er gebeurt al veel om het pensioenbewustzijn te vergroten. Zo organiseert het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken met een aantal hogescholen dit najaar op acht plaatsen in het land pensioenspreekuren, worden er prikkelende radiospots ingezet en organiseert Pensioenkijker.nl op 29 november een online pensioenspreekuur.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Vanaf 4 januari 2011 kan iedereen ook via mijnpensioenoverzicht.nl een overzicht krijgen van zijn/haar pensioen en AOW. Ook als iemand voor verschillende werkgevers heeft gewerkt, staan de verschillende pensioenen in dit overzicht vermeld. De plannen voor dit online pensioenregister zijn bij ongeveer één op de vijf Nederlanders bekend (18 procent). Ruim de helft (56 procent) verwacht dat een online pensioenregister het inzicht in de pensioensituatie kan verbeteren. Ruim vier op de tien Nederlanders achten de kans groot dat men het online pensioenregister gaat gebruiken. Op dit moment leest slechts 28 procent het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) aandachtig.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. iemand die al 43 jaar werk en betaalt op

  Ik vind niet dat ze aan MIJN geld mogen komen!
  43 Jaar een arbeidzaam leven kan toch niet anders beloond worden dan dat ik mijn volle pensioen (zoals ook toegezegd) krijg? Voor de VUT heb ik ook betaald en daar krijg ik niets van terug! Daarom… kom op met mijn toegezegde pensioen! Ik denk dat wij als werknemers maar eens een proces moeten aanspannen tegen de mensen die ons garanties gaven voor ons geld!

 2. a van kalsbeek op

  In jullie verhaal gaan jullie aan twee dingen voorbij aan het pensioen wordt iedere keer getornt en dan ga je de zaak ook niet meer serieus nemen, toch( eerst hoef je maar 40 dienstjaren te maken, vervolgens wordt er, wat volgens de staat teveel in kas is door de overheid bij het ABP weggehaald, nu er een tekort is kunnen en willen ze het niet bijbetalen, daarna het middelloon, nu weer langer
  werken en dus ook langer dan 40 jaar betalen, VUT, FPU moest allemaal(betaald en opgebracht worden) en nu moet je dadelijk ook nog gaan betalen voor de jongeren die waarvan wordt beweerd dat ze langer leven. Dus geen wonder dat mensen zich niet druk “meer” maken wat bedonderd wordt je toch.

 3. Richard Koopman / Zynn op

  Wat is de opbrengst van ‘het bewuster worden’ van pensioen als er geen keuzemogelijkheid bestaat.

  1. Je moet deelnemen aan een pensioenfonds, je premie staat vast, bijstorten kan niet, fiscaal zijn er begrenzingen, risico kun je niet spreiden – kortom er wordt verstikkend voor je gezorgd – collectief.
  2. Pensioenadministraties van de fondsen zelf zijn al decennia een puinhoop (en nog steeds) Pensioenoverzichten die onvolledig zijn en niet kloppen. Heb zelf het feest mogen beleven met ING.. drama.)

  3. Dan nog fijntjes in herinnering: nog geen 15 jaar geleden was er sprake van een eindloonregeling (70% van je laatstverdiende loon – generaties zijn er mee opgegroeid) – dat is vervolgens veranderd in een middelloonregeling en sinds enkele jaren heeft een aantal pensioenfondsen de omzwaai gemaakt van defined benefit naar defined contribution.. In geen van bovengenoemde verandering heeft een deelnemer van een pensioenfonds een zeggenschap of keuze gehad..en allemaal lijdzaam gedragen door de deelnemers – geen protest, ook niet vanuit vakbonden laat staan de media.

  4. Inmiddels blijken ‘aanvullende pensioenverzekeringen’ eveneens zekerheden te geven als aan de roulettetafel.

  Nu vragen ‘pensioenbewuster’ te worden is CYA (cover your ass)voor pensioenfondsen om zich vrij te pleiten.. Geen protest, geen drukmiddel, geen kop die rolt…
  Vertel me: welke keuze heb ik.

 4. Stel je bent jong, dan ben je nog harder de pineut, zeker met bovenstaande reacties. Als jongere moet je langer (tot je 67e?) premie betalen en sowieso moeten de premies fors stijgen. Zeker als je de huidige groep hun volledige pensioen blijft geven zonder nu al de premies te verhogen, waar men voor lijkt te pleiten. Je laat dan dus de ouderen nog lekker de pot leeg halen volgens de oude afspraken, terwijl je de jongeren berooid achter laat met een geplunderde pot. Zij zijn straks degenen die NOG hogere premies mogen betalen en een NOG lager pensioen daarvoor terug krijgen. Maar dat vind de oudere niet erg, die kijkt enkel naar zijn eigen pensioen. Gun je jouw kinderen niet een pensioen dat net zo goed is al dat van jezelf? Ik denk dat we naar elkaar toe moeten komen. De premies moeten omhoog, dat kan niet anders. Maar ook de uitkering moeten bekeken worden. Niet direct verlagen, maar simpelweg vastzetten is al een kleine maatregel die een positief effect heeft op de betaalbaarheid.

 5. Richard Koopman / Zynn op

  @ Jongere… Helemaal eens!

  Maar zoals altijd praat iedereen vanuit zijn eigen portemonnee (net kiezersgedrag) Zo open is onze blik dan ook wel weer..

 6. a van kalsbeek op

  Als je nu de jongeren die waarvan is vastgesteld dat ze langer leven al meer gaat vragen (dus meer laat betalen) dan van de generatie 50 plus zij moeten al veel meer jaren maken om in aanmerking te komen voor hun pensioen ( de meeste 50 plusser zullen meer dan 40 jaar betalen dus bijdragen) van de jongeren zullen dat er maar weinig zijn die meer dan 40 jaar betalen en dus bijdragen. want de meeste jongeren volgen een studie en zullen pas op z’n vroegst gaan werken ver na 25 jaar.

 7. @iemand die 43 jaar werkt. Nee, natuurlijk is het niet eerlijk dat de vroeger gemaakte beloftes niet waargemaakt worden (door misrekeningen over bevolkingsopbouw en de financiele crisis). Echter nu de pot leegplunderen door de ouderen en de jongeren ‘de rekening’ laten betalen is geen oplossing. Wat houdt jongeren dan tegen om hun eigen potje aan te leggen en helemaal geen pensioenpremie te betalen? Moet je eens kijken hoe snel de pensioenpot dan opdroogt…