Werknemers ervaren minder zelfstandigheid

1

Het aandeel werknemers dat aangeeft het eigen werk zelf te kunnen regelen, is de afgelopen jaren gedaald. Flexwerkers zijn een van de redenen voor minder zelfstandigheid op de werkvloer, volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS.

Tussen 2008 en 2013 daalde het aandeel werknemers met zelfstandigheid in het werk van 61 naar 56 procent. Het gaat hier om de vrijheid die werknemers voelen om zelf te beslissen hoe en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren. Ook het aandeel werknemers dat zelf de volgorde en het tempo van de werkzaamheden kan bepalen, nam af.

Flexwerkers
De daling in zelfstandigheid was het sterkst bij werknemers die nog maar kort in dienst zijn bij hun huidige werkgever. Deze afname heeft deels te maken met het toegenomen aantal mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. Zij kunnen hun werk in het algemeen minder zelfstandig regelen dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie.

Uitzonderingen
Alleen de bouw, de informatie en communicatie en financiële instellingen gingen tegen deze tendens in. In de bouw hing dit samen met het afgenomen aandeel werknemers met een uitvoerend beroep, en in de financiële sector met een toegenomen aandeel hoogopgeleide werknemers.

Innovatie
Het is belangrijk om werknemers het gevoel te geven dat zij zelf beslissingen kunnen maken over hun werkzaamheden. Zelfstandige werknemers hebben namelijk minder vaak burn-out klachten dan hun collega’s die deze vrijheid niet hebben. Daarnaast draagt zelfstandigheid bij aan de innovatiekracht van organisaties.

Bron: CBS

Lees ook:
Soorten flexwerk en aandachtspunten voor werkgevers
Meer kwaliteit en minder kosten bij centrale inkoop flexwerk

Meer weten? Kom naar het P&O Strategisch Jaarcongres

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Kamiel Rietsema op

  Zelfstandigheid en vertrouwen vormt de basis om te innoveren.

  Succesvolle organisaties zetten in op innovatie. In onze globale economie kunnen we namelijk niet meer concurreren op kosten en kwaliteit alleen, die zijn overal gelijk. Ons onderscheidend vermogen moeten we veel meer in creatieve en innovatieve oplossingen zoeken.

  De eerste stap om als organisatie innovatief te zijn, heeft te maken met ons eigen gedrag, accepteer dat de wereld in beweging is en verandering de enige constante. Deze houding moet beginnen bij de leiding van de organisatie en doorsijpelen naar elk niveau. HR kan daar aan bijdragen door een bedrijfscultuur te helpen creëren waar mensen openstaan voor elkaars ideeën, waar ideeën gesteund worden en kunnen groeien.??

  Efficiency en kosten besparing vragen om standaardisatie, een strakke cultuur en korte termijn focus. Terwijl innovatie vraagt om vertrouwen en verantwoordelijkheden laag in de organisatie, een lossere cultuur en lange termijn focus. Het is de kunst om de balans hiertussen te kunnen vinden en om toekomstbestendig en wendbaar en dus succesvol te zijn. Des te schrijnender is dat uit dit onderzoek blijkt dat medewerkers te weinig zelfstandigheid ervaren.

  Kamiel Rietsema
  Optines Consultancy