Werkgevers kiezen voor risicovol pensioen

0

Zeker 40 werkgevers hebben vorig jaar hun pensioenregeling ondergebracht bij een premie pensioeninstelling (ppi). Dat is een nieuw type pensioenuitvoerder die voor werkgevers pensioenpremies kan beleggen.

Dagblad Trouw schrijft erover.

Op 1 januari 2011 werd de mogelijkheid gecreëerd voor een nieuwe partij op de pensioenmarkt: de PPI. Daarvoor waren alleen pensioenfondsen, verzekeraars en buitenlandse pensioeninstellingen actief. Op 1 januari kan worden overgestapt, dat gebeurde een maand geleden dus minstens 40 maal naar een PPI.

Wat is een PPI?

Volgens kenners is het een relatief simpel systeem. Het is een soort beleggingsinstelling voor pensioenpremies. Elk jaar wordt een bepaalde premie ingelegd, die eenmalig wordt vastgesteld en niet zal veranderen. Bij een lage dekkingsgraad hoeft de werkgever ook niet bij te storten. De PPI belegt het geld naar eigen inzicht, werkgevers en werknemers hebben daar geen invloed op. Waar werknemers nu nog te maken hebben met een middel- of eindloonregeling, daar is het uitgekeerde bedrag bij een PPI onzeker. Er wordt uitgekeerd wat op dat moment het rendement is. Zaten de beleggingen tegen, dan wordt er minder uitgekeerd dan wanneer het op de beurs mee zat.

Geen risico’s

De pensioenregeling mag wel uitgevoerd worden, maar daarbij mogen geen pensioenrisico’s meeverzekerd worden, zoals lang leven, nabestaanden en arbeidsongeschiktheid. Daarvoor moeten aparte regelingen afgesloten worden bij een verzekeraar. Dat houdt de regeling goedkoop, maar sober is het wel.
Evenmin mag een PPI garanties afgeven over het rendement en de uitkeringen. Wanneer iemand met pensioen gaat, krijgt hij het bedrag om daar bij een verzekeraar een levenslange pensioenuitkering mee te kopen.

Minder solidariteit

Erik Lutjens, hoogleraar pensioenrecht aan de VU, zegt in Trouw dat het systeem zich ook onderscheidt op basis van solidariteit: ‘In een pensioenfonds zijn de deelnemers solidair met elkaar en vangen elkaars klappen op. In een PPI kun je ‘financiële hekken’ plaatsen tussen deelnemers, werkgevers of bedrijfstakken. Je draait dus niet op voor anderen.’

Europa

De bedoeling was dat PPI’s makkelijk de internationale markt op zouden kunnen. Daarmee zou het een interessante optie zijn voor multinationals. Immers: je kunt voor je personeel in verschillende landen één regeling afsluiten. Maar volgens hoogleraar Lutjens kan dat in de praktijk nog wel even duren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.