Werkgever verantwoordelijk voor opnemen vakantiedagen

2

Werkgevers moeten er voor zorgen dat hun werknemers jaarlijks vakantie opnemen. En die plicht weegt zwaarder dan een inspanningsverplichting van een wielrenner om zijn vakantiedagen voor het einde van het kalenderjaar op te nemen.

Het resultaat: de werkgever in kwestie moest de werknemer alsnog 135 vakantiedagen ter waarde van ruim € 75.000 uitbetalen.

De situatie

Een wielrenner bij een professionele wielerploeg heeft een inspanningsverplichting om de 35 jaarlijkse vakantiedagen steeds voor het einde van het kalenderjaar op te maken. De wielrenner komt daar niet toe en claimt aan het einde van zijn dienstverband uitbetaling van 135 niet genoten vakantiedagen ter waarde van ruim € 75.000. De werkgever wil die niet uitbetalen. De werknemer stapt naar de kantonrechter maar die wijst zijn vordering af.

Het oordeel

In hoger beroep oordeelt het hof dat de wielrenner wel degelijk recht heeft op de uitbetaling van de vakantiedagen. De werkgever heeft een plicht om er voor te zorgen dat zijn werknemers in ieder geval jaarlijks het wettelijk minimum aan vakantiedagen opnemen (art. 7:638 lid 2 BW).
Die plicht weegt volgens het hof zwaarder dan de inspanningsverplichting die de wielrenner had op basis van zijn arbeidsovereenkomst.
De werknemer heeft, goed onderbouwd, aangegeven dat hij gezien de wegwielerseizoen en het veldrijdseizoen niet in de gelegenheid was om zijn vakantiedagen op te nemen. De werkgever daarentegen niet concreet kunnen aangegeven wanneer de werknemer dan wel zijn vakantiedagen had kunnen opnemen.
De werkgever had ook geen  goed registratiesysteem waarin werd bijgehouden hoeveel vakantiedagen de werknemer nog had en zorgde niet voor naleving van de regels. Die gang van zaken komt voor rekening en risico van de werkgever, aldus het hof.
De werkgever moet de gevorderde € 75.000 aan vakantiedagen alsnog uitbetalen.

LJN BN4215
Gerechtshof Amsterdam
Uitbetaling vakantiedagen
Hoger beroep
17 augustus 2010
 

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Wie is nu naar de rechter gestapt, de werknemer of de werkgever. Als de werkgever het is, snap ik het verhaal niet. De rechter wijst zijn vordering af om uitbetaling te krijgen en krijgt toch de toewijzing van de uitbetaling. Als het de werkgever is, dan vindt ik het logisch.

  2. Sietze,

    Kwestie van goede lezen m.i.

    “De werknemer stapt naar de kantonrechter maar die wijst zijn vordering af”