Werkgever moet vakantiedagen uitbetalen aan erfgename

5

De werkgever van een overleden werknemer is verplicht de uitstaande vakantiedagen uit te betalen aan de erfgename, oordeelde de rechter onlangs.

De kantonrechter in Leeuwarden kwam tot dit oordeel naar aanleiding van een geschil tussen een vrouw en de voormalig werkgever van haar overleden echtgenoot. Deze werkgever wilde de zeven weken aan overgebleven vakantiedagen niet uitbetalen. De kantonrechter oordeelde echter dat het voor het recht op uitbetaling van overgebleven vakantiedagen niet uitmaakt op welke manier het arbeidscontract is gestopt.

FNV Bouw voerde de rechtszaak namens de vrouw. “Nederlanders denken vaak niet aan de vakantiedagen van een overledene. Nu is duidelijk dat werkgevers verplicht zijn om uit te betalen”, aldus advocaat Agnes van Dalen vrijdag in De Telegraaf. Nabestaanden hebben niet veel tijd: uitstaande vakantiedagen zijn vanaf 1 januari 2012 nog maar zes maanden vorderbaar.

Meer duidelijkheid gewenst
MKB-Nederland vindt dat de wet zo moet worden aangepast dat overledenen geen aanspraak kunnen maken op de vakantiedagen. De belangenorganisatie wijst erop dat werknemers een ‘stuwmeer’ aan vakantiedagen kunnen opbouwen.  Dat kan een fortuin kosten als dat door overlijden opeens moet worden uitbetaald. “Bij een normaal dienstverband zou de werknemer deze uren ook niet in geld uitbetaald krijgen”, stelt de organisatie.
Volgens MKB-Nederland oordeelde de rechtbank in Assen in een soortgelijke zaak nog het tegenovergestelde. Daarom zou er duidelijkheid moeten komen.

Uitspraak kantonrechter Leeuwarden: LJN BR0011
Uitspraak kantonrechter Assen: LJN: BK3558

Lees ook:
> Wijziging vakantiewet per 1 januari 2012

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

  1. MKB zou eens na moeten denken over 1) hoe dat ‘stuwmeer’ aan vakantiedagen is ontstaan 2) vakantiedagen ook kunnen bestaan uit, soms op last van de werkgever, niet uitbetaalde maar in tijd-voor-tijd gecompenseerde overuren 3) (en misschien wel het belangrijkste) vakantiedagen niet anders zijn dan een reservering van je salaris om op enig moment doorbetaald op vakantie te gaan (conform de regeling die het uitzendbureau hanteert). Het afrekenen van vakantiedagen is bij overlijden dan ook wat mij betreft geen verschil ten opzichte van de verrekening bij uitdiensttreding.

  2. Zo iets dergelijks had ik ook willen schrijven. Helemaal mee eens dus.
    Het is soms wonderlijk hoe werkgevers omgaan met opgebouwde vrije dagen. Soms wordt salaris ingeleverd voor vrije dagen of “oude lullen” dagen ingevoerd, maar deze kunnen vervolgens niet opgenomen worden. Het kost werknemers vaak veel moeite om hun stuwmeer aan vrije dagen op te nemen. Wie zegt mij dat in dit geval de werknemer juist is overleden omdat hij zijn vrije dagen niet kon opnemen.

  3. De kantonrechter in Assen oordeelde destijds kort samengevat, dat voorwaarde voor de aanspraak bij het einde van de dienstbetrekking is, dat je als werknemer in leven bent als de dienstbetrekking eindigt. Waar de dienstbetrekking eindigt door de dood, is er dus geen aanspraak. Beide kantonrechters baseren zich op dezelfde Memorie van Toelichting, komen echter tot een verschillend oordeel. De kantonrechter te Leeuwarden blijkt in dit soort gevallen een stuk sympathieker recht te spreken.

  4. na 50 jaar werkzaam in de loon- en salarisadministratie eindelijk wettelijk geformaliseerd wat ik al deed

  5. Hans van Dongen op

    1 kantonrechterlijke uitspraak maakt nog geen zomer, alhoewel ik mij in deze uitspraak goed kan vinden. Deze rechterlijke uitspraak maakt echter niet dat de wet nu zo luidt voor heel Nederland. Het is slechts een rechterlijke interpretatie van de huidige wetgeving. Het staat nu 1-1 alhoewel een gevoelig onderwerp (strijd na een overlijden van een werknemer om een paar centen) als onderhavige gewoon helder wettelijk geregeld had moeten zijn (of alsnog moet worden). Met de herziening van de vakantiewetgeving per 1-1-2012 zou dit er nog wel eens bij geregeld kunnen (lees: moeten) worden door Den Haag. Zie voor meer vakantiedagenweetjes: steunpuntarbeidszaken.nl.