‘Werkgever moet secundaire arbeidsvoorwaarden beter uitdragen’

0

Juist in deze onzekere tijd zouden werkgevers er alles aan moeten doen om hun totaalaanbod aan arbeidsvoorwaarden in te zetten met als doel talent te behouden.

Op de internationale ranglijst van secundaire arbeidsvoorwaarden als onderdeel van het totale arbeidspakket, staat Nederland op de 36e positie. Dat blijkt uit onderzoek van Hay Group. De studie vergelijkt het gemiddelde loon van meer dan 12 miljoen werknemers binnen 16.500 organisaties verspreid over 58 landen.

Bij het belonen van werknemers leggen Westerse landen de nadruk op salaris en bonus, terwijl ontwikkelingslanden en nieuwe economieën verhoudingsgewijs een veel groter aandeel van het totale arbeidsvoorwaardenpakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden besteden (gezondheidszorg, arbeidsongeschiktheids- en leaseregelingen, pensioenen, opleidingen, mobiele telefoons voor persoonlijk gebruik).

Blindstaren op loon
‘Werknemers en werkgevers zijn geneigd om zich blind te staren op salaris en bonussen. Ze vergeten vaak te kijken naar het totaalplaatje van de beloning’, aldus Anne Branger van Hay Group. ‘Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsbudget en pensioen, zijn minstens zo belangrijk.’ De bijdrage van werkgevers aan de pensioenregeling van werknemers kan variëren van 20% tot 35% van het salaris. Uit onderzoek blijkt dat werknemers slecht op de hoogte zijn van het bedrag dat de werkgever voor hen betaalt.
 
Elke leeftijdsgroep heeft eigen specifieke behoeften. Zo is jong talent nauwelijks bezig met pensioen en is de groep tussen de 30 en 40 jaar gebaat bij regelingen als ouderschapsverlof. Beter inspelen op specifieke wensen van de werknemer kan zorgen voor meer tevredenheid en daarmee tot het behoud van talent.

Bron: Hay Group

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.