‘Werkdruk in verpleging is meer dan overwerk’

0

Niet alleen overwerk bepaalt de werkdruk die verpleegkundigen en verzorgenden ervaren.

De werkomstandigheden spelen een minstens zo belangrijke rol. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel.

Nivel onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid welke factoren van invloed zijn op de werkdruk die verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg ervaren. In totaal werden ruim zeshonderd werknemers bevraagd.

Uit de studie bleek dat veel overwerk niet automatisch leidt tot ontevredenheid over de werkdruk. Verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen klaagden vaker over een te hoge werkdruk dan die in de thuiszorg, terwijl zij minder vaak overwerken.

Onvrede over de kwaliteit van de geleverde zorg blijkt een belangrijke rol te spelen. Ook verpleegkundigen die weinig waardering ervaren van leidinggevenden en vinden dat zij te weinig ruimte krijgen om zelfstandig te werken, klagen vaker over een hoge werkdruk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.