Welke beloningstrends bezorgen HR kopzorgen?

1

HR-professionals liggen wakker van kostenbewaking, differentiatie en prestatiemanagement in het beloningspakket. Dit zijn volgens hen namelijk onderwerpen die strategisch belangrijk zijn maar minder goed scoren.

Dat blijkt uit de resultaten van de Reward Barometer, een jaarlijkse onderzoek van Vlerick Business School naar de tevredenheid van werknemers met de financiële en niet-financiële aspecten van hun werk en naar hun motivatie op het werk.

Belangrijke trends
Het onderzoek richtte zich vooral op welke factoren van strategisch belang zijn voor de HR-professionals en de tevredenheid hierover. Hieruit kunnen we een aantal  belangrijke trends en uitdagingen van reward management voor de toekomst afleiden. Deze uitdagingen leggen enkele pijnpunten van de huidige beloningssystemen bloot. Dit toont aan dat het nodig is om na te denken over een nieuw beloningsgebouw. In het onderzoek werd ook  gevraagd hoe een ‘beloningsgebouw van de toekomst’ er zou moeten uitzien.

Drie grote reward uitdagingen
Uit het onderzoek blijkt dus dat HR-professionals drie grote reward uitdagingen zien voor de toekomst.


 • Differentiatie


  Een eerste belangrijke uitdaging gaat over het gevoel van billijkheid over de verloning en dat zowel intern binnen het bedrijf als extern naar de markt toe. De oorzaak daarvan moeten we volgens onderzoekster Femke Dhont zoeken bij twee factoren: “Enerzijds is het met het huidige beperkte budget moeilijk om in de beloning te differentiëren. Er is geen ruimte om de goede presteerders dat extraatje te geven. Anderzijds hebben we door het gebruik van beloningssystemen die gebaseerd zijn op anciënniteit te maken met een grote loonspanning tussen jongeren en oudere werknemers. Deze versterken het gevoel van onrechtvaardigheid.”

 • Kostenbewaking


  Ook kostenmanagement bezorgt de HR-managers de nodige kopzorgen. De meeste respondenten geven duidelijk aan dat het in de perken houden van de loonkosten hoog op de lijst van prioriteiten staat. Maar het nog steeds ingeburgerde gebruik van quasi automatische loonsverhogingen op basis van anciënniteit, zorgen ervoor dat het handhaven van de personeelskosten er niet gemakkelijker op wordt. Deze systemen zorgen er immers voor dat de personeelskosten over de jaren heen exponentieel stijgen, zonder dat die gepaard gaan met een parallelle evolutie in productiviteit.

 • Prestatiemanagement


  Tot slot zijn er op het gebied van prestatiemanagement ook heel wat uitdagingen. Tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken beïnvloedt de link met het beloningspakket nog te vaak het gesprek. Het gevaar bestaat dat het evaluatiegesprek een salarisonderhandeling wordt terwijl het juist een coachend gesprek moet zijn met aandacht voor toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de werknemer. Femke Dhont: “Uit de antwoorden blijkt dat bedrijven naar manieren zoeken om het evaluatiegesprek om te vormen tot een echt evolutiegesprek.”

Beloningsgebouw van de toekomst
Deze uitdagingen bevestigen de noodzaak om de huidige beloningssystemen te herzien. In het onderzoek werd ook gevraagd wat de visie is van de HR-professionals op het ‘beloningsgebouw van de toekomst’. Concreet zijn ze voorstander van:

 • Systemen waarbij de stijgingen van het vast salaris worden gekoppeld aan de individuele prestaties. Xavier Baeten (expert in beloning): “Dit is een goede evolutie omdat op die manier ook de (te) grote salarisspanning tussen oudere en jongere werknemers wordt beperkt. Eenmaal het referentiesalaris bereikt kan dan een systeem van variabele verloning in werking treden waarbij elk jaar de teller terug op nul komt te staan.
 • Er is ook vraag naar systemen van winstdeling. Op die manier kan een sterker verband worden gelegd tussen de resultaten van het bedrijf en de verloning van de werknemers. Gaat het goed, dan delen de werknemers in de ‘lusten’. Gaat het minder goed, dan is het mogelijk dat dit luik van de verloning terugvalt tot nul.
 • Tot slot blijkt ook het concept van het mobiliteitsbudget zeer populair te zijn. Hierbij krijgt de werknemer een budget dat hij flexibel kan invullen. De bedrijfswagen, de brandstofkaart, het openbaar vervoer, de bedrijfsfiets enzovoorts kunnen deel uitmaken van dit budget. Op die manier kan men meer aandacht besteden aan het milieu, maar ook aan de individuele wensen van de werknemers.

Reward Barometer
Het onderzoek is uitgevoerd door de Vlerick Business School onder leden van het Centre for Excellence in Strategic Rewards en de alumni van de opleiding Compensation & Benefits Management.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Ad de Beer op

  Als personeelmensen denken in termen als kosten zijn ze niet met personeelmanagement bezig. Natuurlijk drukken de loonkosten op de begroting, maar loonkosten zijn onderdeel van de totale personeelkosten. Uit ons onderzoek blijkt dat 30% van de personeelkosten verspilt worden en als daar eindelijk eens op wordt gestuurd, dan kunnen de personeelkosten aanmerkelijk dalen, zonder dat de loonkosten verminderen.
  Verder moeten we eindelijk een stoppen met de huidige rituelen rond vast periodieken en loonschalen gekoppeld aan rigide functiebeschrijvingen, daar wordt niemand beter van. Mensen inzetten naar wat ze kunnen en overeenkomstig belonen, daar heb je veel meer aan.