Weinig nieuwe cao’s door onzekerheid

1

Vanwege onzekerheid rond pensioen, ontslag en reiskostenvergoeding worden op dit moment veel minder cao’s afgesloten.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN op haar website. Er zijn tot nog toe dit jaar 25 procent minder cao’s afgesloten in vergelijking met vorig jaar. Er verliepen dit jaar 381 cao’s, waarvan voor slechts 167 overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao. De jaarlijkse piek in juni bleef dit keer tevens uit.

Zorgelijk

AWVN noemt de ontwikkeling zorgelijk en ‘op termijn schadelijk voor de kracht van het bedrijfsleven’. Tot de Tweede Kamerverkiezingen in september verwacht de partij geen verbetering. Het adviseert bedrijven ondertussen wel te kijken naar bijvoorbeeld de eigen pensioenregeling. ‘Pensioenen moeten weer onderdeel van het cao-overleg worden. Mogelijk zijn vakbondsbestuurders op dit ogenblik wel genegen om aan een toekomstvisie over de pensioenregeling te praten’. De gemiddelde loonstijging van de cao’s die in juni zijn afgesloten is met 1,63 procent iets lager dan het gemiddelde van alle cao’s van 2012 (1,65 procent).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. schaduwfractielid op

    Bedenk dat de werknemer in deze tijd niet zolang op een CAO blijft wachten, en anders gaat de werknemers naar een ander bedrijf, en als dat de beste kracht is dan is het pech hebben.